Huisartsen voeren actie tegen bezuinigingen

11 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Ernst Bolsius, huisarts in Hoofddorp, is regiovoorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging. Samen met zijn collega’s – en daarbij horen ook de specialisten van het Spaarneziekenhuis – verzet hij zich tegen de plannen van minister Klink, die de bezuinigingen in de gezondheidszorg wil afwentelen op de huisarts. “Het gaat om 127 miljoen euro, een besparing die vooral bereikt moet worden door het voorschrijven van goedkopere geneesmiddelen. Volgens ons zal dat veel te weinig opleveren, want we schrijven al zo goedkoop mogelijk voor. Duurdere merkmedicijnen zijn meestal verstrekt op een recept van de specialist. Waarom hij dat doet? Daarvoor kunnen talrijke redenen zijn: de patiënt verdraagt het merkmedicijn bijvoorbeeld iets beter. Of de specialist maakt zijn afweging op grond van zijn ervaringen in het ziekenhuis. Wij komen in beeld als de eerste dure serie op is en de patiënt vraagt om herhaling: dan mogen wij dus niet meer automatisch hetzelfde voorschrijven. Inefficiënt en onpraktisch, want als de patiënt toch hetzelfde wil dan moet je hem doorsturen. Resultaat: extra rompslomp voor de patiënt en extra kosten voor het ‘budget van het ziekenhuis’. Hoezo bezuinigen?”

Woordvoerder Bolsius: ‘We willen goede zorg kunnen blijven bieden’ HOOFDDORP - “Wat de patiënt ervan gaat merken? We gaan alvast doen wat de minister van ons wil: niet meer automatisch herhaalrecepten uitschrijven voor merkgeneesmiddelen. We willen laten zien, dat daarmee niets te bezuinigen valt.”

Het moet Ernst Bolsius in dit kader van het hart, dat de goede zorg voor de patiënt hiermee in geen enkel opzicht is gediend. “En goede zorg staat bij ons echt bovenaan. Het gaat zeker niet om ons inkomen. Bezuinigingen die onze praktijk treffen, betekenen bijvoorbeeld minder financiële ruimte voor het inzetten van assistentie. Dat merkt de patiënt in zaken als wachttijden of meteen doorverwijzen. Veel kleinere ingrepen, die we nu als huisarts kunnen doen, zullen dan verricht moeten worden in een ziekenhuis. Ik hoef niet uit te leggen, dat dat altijd duurder is. Nogmaals: hoezo bezuinigen? Je bent slechts de kosten aan het verplaatsen. Als je werkelijk wilt besparen , kijk dan naar het totaal beeld. Onze kosten beslaan slechts 3% procent van de gezondheidszorg.”

De eerste acties van de huisartsen betreffen vier duurdere merkmedicijnen, die meestal worden voorgeschreven voor chronisch zieken. Aansprekend voorbeeld is cholesterolverlager lipitor. Wie bij de huisarts een herhaalrecept vraagt, krijgt het goedkopere simvastatine. “Wil de patiënt absoluut lipitor, dan betekent dat het recept terug gaat naar de specialist met de vraag om het nog eens kritisch te bekijken. Komt hij toch in aanmerking voor het goedkopere medicijn, dan komt het recept weer bij ons terug.”

Door dit nu al te doen willen Ernst Bolsius en de zijnen aantonen dat er zo niets valt te besparen. “We hopen minister Klink dan terug te kunnen fluiten. Lukt het niet, dan komen er meer acties: bijvoorbeeld ten aanzien van onze bereikbaarheid. We hebben best begrip voor ‘zo goedkoop mogelijk’, maar niet alleen via de huisarts. Zoals onze actieposter zegt: bij ons is de rek er nu wel zo’n beetje uit.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie