Zwanenburg pas laat over De Brug

25 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Zondagvoetbal

ZWANENBURG - In de vierde klasse D staan de nummers vijf tot en met elf op enkele punten van elkaar. Hekkensluiter De Brug bungelt met slechts vijf punten onderaan. Van die vijf punten werden drie punten verdiend door thuis met 2-1 van Zwanenburg te winnen. Om zelf afstand te nemen van de onderste plaatsen zou Zwanenburg de eerdere uitglijder moeten rechtzetten met een overwinning. “Het ging vandaag om de punten,” was het veelzeggende commentaar van Martin Planken meteen na afloop.

In de uitwedstrijd van Zwanenburg bij De Brug kreeg de thuisploeg twee strafschoppen te nemen. De eerste werd gestopt door Thijs Vervenne, de tweede werd pas in tweede instantie benut. Pas nadat De Brug op een 2-0 voorsprong was gekomen, wist Zwanenburg de motivatie te vinden om als team te strijden voor de overwinning. Verder dan de aansluitingstreffer kwamen de mannen van Martin Planken niet in oktober 2009. De geschiedenis leek zich in Zwanenburg te gaan herhalen. Weliswaar was de eerste kans van de wedstrijd voor de thuisploeg, Rick Buijs schoot net naast nadat Ton Hendriks de bal goed had teruggelegd, maar in de 33e minuut kreeg De Brug zomaar een strafschop te nemen. Paul de Lange speelde met een sliding de bal maar de scheidsrechter zag als een van de weinige aanwezigen een overtreding. Thijs Vervenne had nu eens geen verweer tegen de strafschop: 0-1. Zwanenburg speelde niet best en creëerde nauwelijks kansen en tot overmaat van ramp raakte Rick van Veen op slag van rust geblesseerd aan zijn hamstring toen hij na een individuele actie de bal naast schoot. Na rust moest Zwanenburg dus met meer inzet en overtuiging spelen om een tweede nederlaag tegen hekkensluiter De Brug te voorkomen. Ton Hendriks raakte al snel de paal en tot twee keer toe werd de bal bij De Brug van de lijn gehaald, onder meer na een kopbal van Tim van Noord. Na een klein kwartier spelen legde Zwanenburg de eerste vlotlopende aanval van de middag op de mat. Invaller Arjan van Beem speelde Martijn Hemelaar aan die op zijn beurt Rick Buijs bereikte. Laatste station was Jordy Vierbergen die de bal in de kruising legde: 1-1. “Vorige week oefenden we tegen Concordia, die staan bovenin in de derde klasse. We speelden geweldig en wonnen met 1-4,” vertelde Martin Planken. “Tegen voetballende ploegen komen we goed voor de dag, vandaag tegen De Brug hebben we de grootste moeite om te voetballen.” De gelijkmaker gaf het gewenste duwtje in de rug. Na eerst nog een solo van Ton Hendriks zonder succes, leverde een slimme vrije trap van Jordy Vierbergen Zwanenburg de benodigde voorsprong op. Arjan van Beem ontving de bal en zette voor op John van der Tol die de bal voor het intikken had: 2-1. Vreemd genoeg was daarna de koek even op. “We kregen het nog knap lastig,” wist ook Martin Planken. De Brug zette aan en Zwanenburg kwam er niet lekker meer uit. Dat leverde een aantal vrije trappen en corners op voor De Brug. In de slotfase werd Thijs Vervenne bijna verrast door een schot van dertig meter waarbij de bal doorschoot op het door de natte sneeuw spekglad geworden veld. Drie minuten later verdiende Rick Buijs een strafschop. Paul de Lange schoot via de vingertoppen van de keeper een eind aan alle twijfel: 3-1. Een moeizame overwinning waardoor Zwanenburg voorlopig klimt naar de vijfde plaats op de ranglijst.