‘Leren van fouten bij brand’

8 april 2010 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De meldkamer van de Veiligheidsregio Kennemerland gaat waarschijnlijk in het vervolg bij incidenten op Schiphol andere meldkamers en hulpdiensten aansturen. Burgemeester Theo Weterings laat onderzoeken of dit kan, zo heeft de gemeente vorige week bekendgemaakt. Demissionair minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat steunt Weterings.

Aanleiding voor het onderzoek is de afhandeling van een brand op 2 juli vorig jaar in een trein in de Schipholspoortunnel. De brand in de tunnel ging vanzelf uit. Er was geen sprake van een gevaarlijke situatie, maar de rookontwikkeling werd wel als bedreigend ervaren door reizigers en treinpersoneel.

De spoorbedrijven blijken in de eerste tien minuten van het incident niet slagvaardig en effectief te hebben opgetreden. De uitwisseling van informatie tussen partijen die bij een incident betrokken zijn, moet worden verbeterd. Deze conclusies trekken de Inspectie Verkeer en Waterstaat en de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid in hun rapport over het incident.

Minister Eurlings benadrukt in zijn reactie, mede namens minister Hirsch Ballin van Binnenlandse Zaken, dat het rapport is bedoeld om lering uit te trekken. Weterings is blij met de reactie van Eurlings. Hij schreef zelf in januari een brief aan de minister over het incident. Hij doet daarin aanbevelingen om de hulpverlening op Schiphol bij calamiteiten te verbeteren.

Bij de brand in de spoortunnel was informatie vanuit ProRail te laat beschikbaar voor de brandweer. De verschillende meldkamers werkten niet goed samen. Weterings vindt dat alle meldkamers een rol hebben in de crisisbestrijding op Schiphol, ook de meldkamer van ProRail, maar dat ze onder leiding moeten staan van de regionale meldkamer van de Veiligheidsregio Kennemerland. Burgemeester Weterings is bestuurlijk eindverantwoordelijk voor de crisisbestrijding op Schiphol.

Als ProRail procedures voor de Schipholspoortunnel niet aanpast, zal Weterings dit melden bij de minister van Verkeer en Waterstaat.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie