Ymere en VluchtelingenWerk voeren verbeteracties door voor integratie vluchtelingen

12 april 2010 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Kinderen van vluchtelingen in Haarlemmermeer bereiden zich voor op een voorstelling die zij 4 juni in Pier K in Nieuw-Vennep geven. De voorstelling heet ‘Reis om de wereld’ en heeft tot doel de integratie van statushouders te verbeteren. Het initiatief van het project ligt bij woningcorporatie Ymere en Stichting VluchtelingenWerk Haarlemmermeer.

De kinderen zijn verdeeld in twee groepen en komen al sinds februari om de zondagmiddag bij elkaar in de Koningin Emmaschool in Hoofddorp. De ene groep oefent liedjes in van over de hele wereld, de andere groep kinderen knutselt ondertussen aan decor en kostuums. Voor de ouders vormen de middagen een goede gelegenheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen en kennis te delen. Ook krijgen zij voorlichting over diverse onderwerpen die voor hen van belang zijn, zoals wonen, werk, inburgeren, leren en gezondheid. Op een aantal zondagen wordt gezamenlijk gekookt en ter afsluiting samen gegeten.

De voorstelling is het resultaat van een onderzoek dat Ymere vorig jaar uitvoerde naar de integratie van statushouders in Haarlemmermeer. Jaarlijks worden ruim honderd statushouders gehuisvest in gemiddeld vijftig tot zestig woningen in Haarlemmermeer. Het onderzoeksrapport Een status, een huis, en dan…? van Ymere en VluchtelingenWerk gaf inzicht in de knelpunten die vluchtelingen ervaren bij het dragen van financiële verantwoordelijkheid, het vinden van werk en het opbouwen van een sociaal netwerk.

Ymere, VluchtelingenWerk en gemeente Haarlemmermeer maakten vervolgens afspraken voor verbeteringen op het gebied van wonen, werk, inburgeren, onderwijs, leren, gezondheid en sociale participatie. De wereldvoorstelling is één van de eerste concrete verbeteracties die voortkomen uit het onderzoek van Ymere en Vluchtelingenwerk. Op deze manier wordt gewerkt aan sociale activering, ontmoeting en participatie in de samenleving.

De wereldvoorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Pier K (vertrekpunt voor kunst en cultuur in Haarlemmermeer) en De Noorderparkkamer (de culturele huiskamer van het Noorderpark in Amsterdam).

(foto's: PictureNow / Jeannette Meijer)

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie