Nieuwe coalitie begint direct met snijden in de uitgaven

15 april 2010 om 00:00 Nieuws

Het college moet deze raadsperiode flink aan de bak, want er wachten forse bezuinigingen. In het voorlopige collegeprogramma ‘Kwaliteit door keuzes, een nieuw evenwicht’ wordt hier ook rekening mee gehouden. Michel Bezuijen zei dat er al direct wordt gesneden in de uitgaven. De nieuwe coalitie heeft een vacaturestop afgekondigd en wil door natuurlijk verloop de ambtelijke organisatie afslanken. Daarnaast moet de inhuur van externe krachten met tien procent worden verminderd.

VVD, CDA, D66 en PvdA bereiken akkoord na ‘constructieve’ gesprekken HOOFDDORP - VVD, CDA, D66 en PvdA vormen de komende vier jaar het college van burgemeester en wethouders in Haarlemmermeer. Formateur Michel Bezuijen maakte maandag in het raadhuis in Hoofddorp bekend dat de vier partijen na ‘constructieve’ gesprekken een akkoord hebben bereikt. “We zijn ambitieus en optimistisch”, zo zei de architect van de nieuwe coalitie.

Voor het eind van het jaar komt er een overzicht van alle lopende projecten. Bezuijen: “Sommige van die projecten kunnen misschien worden uitgesteld of helemaal gestopt.” Volgens de formateur is er nadrukkelijk niet voor gekozen om de ‘kaasschaafmethode’ toe te passen, waarbij alle uitgaven met vijf procent worden gekort. “We maken liever keuzen wat we overeind willen houden en wat best wat minder kan.”

Het uitgangspunt van de coalitie is om de inwoners niet te laten bloeden voor de komende bezuinigingen. De lokale lasten gaan daarom niet omhoog, behoudens met de prijscompensatie. Daarnaast is de kans wel groot dat burgers voor sommige voorzieningen meer geld moeten betalen, omdat de gemeente minder subsidie aan instellingen geeft. Het beoogde college wil wachten met beslissingen daarover totdat bekend is hoeveel er exact wordt gekort op het geld van de rijksoverheid.

In de vorige raadsperiode vormden VVD, PvdA en GroenLinks het college. De coalitiepartners lieten toen geen mogelijkheid ongebruikt om te roepen hoe blij ze met elkaar waren. Toch viel GroenLinks tot haar grote teleurstelling af voor een plek in het nieuwe college. VVD-fractievoorzitter en -onderhandelaar Henk Kuipers legde maandag uit waarom. Volgens hem heeft GroenLinks al in de vorige periode andere accenten geplaatst in belangrijke dossiers als Verkeer en Vervoer en Milieu. Daarom heeft de VVD gekozen voor samenwerking met CDA en D66, aldus Kuipers.

Sommigen vinden het onbestaanbaar dat de PvdA terugkeert in het college, omdat die partij vier zetels verloor bij de verkiezingen. Formateur Bezuijen zei daarover dat een gemeente wél moet worden bestuurd. Hij heeft Forza! Haarlemmermeer nog gevraagd of die een wethouder wilde leveren, maar deze partij was alleen bereid het college te gedogen. “Qua programma en vanwege de bestuurlijke continuïteit is daarom voor de PvdA gekozen”, aldus Bezuijen.

De formateur gaat zelf in het nieuwe college Verkeer en Vervoer doen en hij behoudt Sport en Ruimtelijke Ordening. Schipholzaken gaat over naar VVD-collega Arthur van Dijk, die verder Kunst en Cultuur krijgt. Van Dijk behoudt Economische Zaken en Citymarketing. PvdA’er Jeroen Nobel blijft zoals verwacht wethouder Financien en Grondbedrijf. Beheer en Onderhoud gaat echter over naar CDA-wethouder Steffe Bak, die ook Wmo, Welzijn en Bedrijfsvoering voor zijn rekening neemt. D66-nieuwkomer John Nederstigt tot slot gaat o.a. Milieu, Economische dienstverlening, Jeugd, Onderwijs en Volksgezondheid doen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie