ACE redt Spaanse honden die gedumpt of mishandeld zijn

22 april 2010 om 00:00 Nieuws

Zijn er in Nederland dan geen honden die gered moeten worden? “Als je eenmaal gezien hebt wat er in Spanje gebeurt, dan begrijp je het”, vertelt Ilse. “Natuurlijk zijn er hier ook veel honden in een asiel, maar dat kennen ze in Spanje haast niet. Een hond die niet meer welkom is gaat daar naar het dodingstation. En dat wil je niet zien. Daar zitten ze tien dagen voordat ze afgemaakt worden en dat gaat daar zeker niet zoals hier bij ons bij de dierenarts. Het is echt vreselijk. Voor het dodingstation staat altijd een grote bak; daar kun je gratis pups uithalen. Maar die zijn er wél door iemand ingegooid. Spanjaarden gaan nu eenmaal anders met hun honden om dan wij.”

“Spanjaarden gaan nu eenmaal anders met hun hond om dan wij”

Het begin

In 1990 is de Belgische Fabienne die in Spanje woont begonnen met het opvangen van de honden. Ze werden geplaatst in een opvanggezin of bij Fabienne thuis in de garage. “Dat werden er natuurlijk steeds meer,” gaat Maarten verder. “Toen Fabienne de mogelijkheid kreeg een oud dodingstation te huren, heeft ze dat direct gedaan en ze heeft er een Refugio, oftewel een asiel van gemaakt. Vandaar uit wordt voor de honden een nieuw baasje gezocht. Ruim 450 honden staan op de website van ACE, maar ook op Marktplaats.”

Voordat iemand in aanmerking kan komen voor een hond uit Spanje gaan Maarten en Ilse eerst kijken waar de hond dan eventueel terecht komt. Ilse: “Een grote hond op een flat gaat gewoon niet. Of mensen die de hele dag werken en niet tussendoor de hond uitlaten. Of oudere mensen met een pup, ook geen ideale situatie. Na ons huisbezoek geven wij advies, als dat negatief is en we uitleggen waarom, dan begrijpt men dat over het algemeen ook wel.”

De overtocht

Een hondenleven redden in Spanje kost natuurlijk ook geld. Maarten: “De kosten bedragen altijd 250 euro, maar daarvoor komt de hond per vliegtuig naar Nederland, is gecastreerd of gesteriliseerd, heeft een Europees paspoort en alle inentingen gehad. Alle honden krijgen een chip, het nummer staat in het paspoort. De hond moet dan nog wel door het nieuwe baasje officieel worden geregistreerd in Nederland.”

Dan komt natuurlijk het grote moment dat de honden met Transavia uit Spanje naar Nederland komen. Maarten en Ilse staan dan altijd met de nieuwe baasjes op Schiphol de honden op te wachten. “Wij zijn er voor de officiële overdracht van de papieren en eventuele medicijnen. Ze komen meestal mee met mensen die in Spanje op vakantie zijn geweest. Want iemand daarvoor speciaal me te laten vliegen is veel te duur. Gelukkig zijn er regelmatig ‘vrijwilligers voor één dag’.”

Het wachten op de honden lijkt eindeloos te duren, de nieuwe baasjes staan klaar met water, hondenkoekjes en natuurlijk een riem. De spanning is te snijden, maar uiteindelijk komen ze dan. Stralende gezichten! De honden komen nog wat onwennig uit de kooi waar ze toch bijna een hele dag in hebben gezeten. Maar zodra ze door hun nieuwe baasje worden omhelst, zie je ook daar de spanning verdwijnen. Een lik over een wang, tranen van geluk. Maarten en Ilse kijken tevreden toe. Die krijgen weer een heerlijk leven. En daar doen we het voor.”

Op zoek

ACE is altijd op zoek naar mensen die de hondenkooi of andere spullen weer mee willen nemen naar Malaga. “Die zijn er wel, maar we kunnen altijd mensen gebruiken”, besluit Ilse. “Soms hebben we hulp van transportbedrijven; een lege vrachtwagen naar Spanje zit dan zo vol met de kooien, dekens, manden en halsbanden. Er zijn gelukkig heel veel behulpzame mensen op de wereld.”

Voor meer informatie: www.ace-charity.org.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie