D66-koppel verzilvert winst met terugkeer in de coalitie

22 april 2010 om 00:00 Nieuws

Intensief is het zeker geweest, geven de twee D66’ers volmondig toe. De dagelijkse contacten begonnen meestal al ‘s ochtends vroeg, vaak via de Blackberry. “Maar er is tussen ons nooit een onvertogen woord gevallen”, vertelt Denise Abbas, die haar hart toch meestal op de tong heeft. En John Nederstigt neemt ook geen blad voor de mond. “Qua karakter vullen we elkaar kennelijk goed aan.”

Denise Abbas en John Nederstigt: onderhandelingen één groot feest HOOFDDORP - Als de gemeenteraad vanavond geen roet in het eten gooit, keert D66 na een afwezigheid van ruim twaalf jaar terug in het hart van het bestuur van Haarlemmermeer: het college van burgemeester en wethouders. Verantwoordelijk daarvoor zijn fractievoorzitter Denise Abbas en beoogd wethouder John Nederstigt, die namens D66 de onderhandelingen hebben gevoerd. Die periode heeft hen tot een hecht koppel gesmeed. “We hebben geen dag knallende ruzie gehad.”

Na de glorieuze verkiezingszege op 3 maart lag het voor de hand dat D66 zou gaan meebesturen. Of zoals Denise Abbas het uitdrukt: als de kiezer je vijf zetels geeft in plaats van eentje ligt daar een opdracht een rol van betekenis te spelen. Het wordt trouwens de eerste keer dat Abbas als raadslid deel uitmaakt van de coalitie in plaats van de oppositie.

Denise Abbas was in 1997 voor het eerst aanwezig in de fractiekamer toen toenmalig D66-wethouder Hanneke van Geuns kwam binnenlopen en vertelde dat ze ermee ophield. Er was heibel. Abbas: “Ik heb begrepen dat de jaren negentig bestuurlijk niet de meest gelukkige jaren zijn geweest.” Na de verkiezingen in 1998 werd D66 flink gekortwiekt: van vijf naar twee zetels. De partij ging de oppositie in.

Denise Abbas meent dat twaalf jaar oppositie veel heeft opgeleverd. Zij kijkt met genoegen terug op de nauwe samenwerking met D66-icoon Ben Ottens. “We voelden elkaar blindelings aan.” De fractieleidster heeft nu een vergelijkbare band met John Nederstigt, die door D66 verrassend naar voren is geschoven als wethouderskandidaat.

Volgens Nederstigt is het zeker geen nadeel dat hij weinig politieke ervaring heeft. Er zijn goede voorbeelden te noemen. “Hans Wijers had ook geen politieke ervaring toen hij minister van Economische Zaken werd. En toch was het een heel goede minister. Ik wil me niet met hem vergelijken, maar het geeft wel aan dat het soms een voordeel kan zijn als je als bestuurder zonder zware politieke ‘rugzak’ en met een frisse blik succesvol kunt besturen.”

Ook Denise Abbas is blij. “Ik ben er hartstikke trots op dat D66, een vernieuwende partij, dan ook met een vernieuwende kandidaat kan komen en niet uit automatisme iets laat opborrelen uit wat er altijd al was. Het college heeft vooral behoefte aan mensen die kunnen managen. Dat is onze kandidaat op het lijf geschreven.” De twee D66’ers omschrijven het proces dat tot een nieuwe coalitie heeft geleid als ‘één groot feest’. Het uiteindelijke akkoord is zo mogelijk nog mooier. Een programma met een hoog D66-gehalte, zei Abbas al eerder.

Sommigen zien de nieuwe coalitie snel stranden. Onzin, vindt John Nederstigt. “We zijn een goed stel samen. Het nieuwe college kan windkracht tien aan.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie