Nieuwe gemeenteraad bespreekt oud afvalplan

22 april 2010 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De nieuwe gemeenteraad boog zich vorige week over het afvalbeleidsplan 2010-2014, een plan dat ook al in de vorige raad was besproken. Die raad kwam uiteindelijk niet tot een besluit. Bij de stemming waren er evenveel voor- als tegenstemmers, omdat een raadslid van GroenLinks afwezig was.

Daarom stond het afvalplan opnieuw op de agenda. Niks aan de hand, zou je zo zeggen, gewoon opnieuw bespreken en daarna stemmen. Maar zo makkelijk gaat dat niet in de politiek. De nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66 en PvdA heeft namelijk besloten om een belangrijk onderdeel uit het plan te halen: er komt dit jaar geen proef met het veelbesproken geavanceerde afvalinzamelingssysteem diftar.

De gemeenteraad kreeg vorige week niettemin het oude raadsvoorstel mét diftar voorgelegd. HAP-raadslid Betty Wensing vond om die reden dat de discussie moest worden uitgesteld en dat er een nieuw voorstel moest komen. Het oude college kon dat niet doen, zo reageerde wethouder Jeroen Nobel van Beheer en Onderhoud, want dat college is demissionair en kan daarom niet zomaar voorstellen veranderen. De gemeenteraad moet zelf met amendementen en moties aan de slag om het plan naar wens aan te passen, aldus de wethouder.

Een raadsmeerderheid besloot het debat toch voort te zetten, hoewel het dus over een voorstel ging dat inhoudelijk al was achterhaald. VVD-raadslid Bert Slotboom toonde zich tevreden over het schrappen van diftar. De liberalen waren ook in de vorige periode niet erg enthousiast, maar ze volgden hun coalitiepartners PvdA en GroenLinks. Slotboom vond wel dat het zogeheten containermanagement moet worden ingevoerd, waarbij de gemeente onderzoekt of er voor alle afvalbakken wordt betaald.

Volgens wethouder Nobel leert de ervaring dat voor veertien tot zestien procent van alle bakken geen heffing wordt betaald. Dat corrigeren levert de gemeente veel geld op. Met dat geld kunnen activiteiten worden betaald om het afval beter te scheiden.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie