‘Het was een eer om in deze gemeente wethouder te zijn’

29 april 2010 om 00:00 Nieuws

Tom Horn is inmiddels aan de volgende fase van zijn politieke loopbaan begonnen. Hij werd vorige week tot fractievoorzitter gekozen van de gehalveerde PvdA-fractie. Van wethouder direct fractievoorzitter worden, kan dat eigenlijk wel? “Ik denk van wel”, zegt Horn. “We zijn coalitiepartij. Als we in de oppositie waren gekomen, was het anders geweest. Ik heb vorige week overigens ook gezegd dat wij als fractie vanuit het dualisme gaan opereren. Ik ben redelijk flexibel in rolwisselingen. Ik zie deze nieuwe taak als mooie uitdaging.”

PvdA’er Tom Horn gekozen tot fractievoorzitter in nieuwe raadsperiode HOOFDDORP - Van een overvolle agenda naar een vrijwel lege. PvdA’er Tom Horn moet nog even wennen aan zijn status van oud-wethouder. Met de installatie van het nieuwe college kwam voor hem vorige week een einde aan vier jaar wethouderschap. “Het was een eer om in deze prachtige gemeente wethouder te mogen zijn.”

Natuurlijk was de PvdA’er nog graag een periode doorgegaan als wethouder. “Maar als politicus moet je beseffen dat er elke dag een eind aan kan komen. Natuurlijk is het zuur dat je niet kunt afmaken waar je aan begonnen bent, maar wij zijn heel tevreden over het coalitieakkoord dat er ligt. Daarin zijn alle sociale onderwerpen uit de vorige periode overeind gebleven. Dat een andere wethouder daarmee nu aan de slag gaat, is, vind ik, second best.”

Horn kijkt met voldoening terug op vier jaar wethouderschap. Het heeft hem gebracht wat hij ervan verwachtte. “Ik vind dat tachtig tot negentig procent gelukt is. De invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is vlekkeloos verlopen en het minimabeleid is versterkt en uitgebreid.” Maar ook op andere terreinen zijn volgens de ex-wethouder successen geboekt, hoewel niet alles met grote koppen in de krant terecht kwam. “Kijk naar het lokale volksgezondheidsbeleid. Ook de splitsing van de GGD Amstelland-Meerlanden is probleemloos verlopen. En het Venneperplein in Nieuw-Vennep ziet er nu prachtig uit.”

Hét dieptepunt van Horns wethouderschap was zonder twijfel het conflict met het bestuur van de welzijnsorganisatie MeerWaarde. De gemeente beweerde dat er forse tekorten waren bij de instelling, terwijl MeerWaarde juist stelde dat er weinig aan de hand was. “Dat proces had veel beter gemoeten. We gingen wekenlang rollend met elkaar over straat. Dat was heel erg vervelend, zeker voor de werkers in het veld. Ik dacht met het bestuur van MeerWaarde op één lijn te zitten, maar hun acties daarna heb ik als een dolksteek in de rug ervaren.” Horn vreest dat hij nu alsnog gelijk krijgt, omdat de laatste cijfers van MeerWaarde over 2009 opnieuw niet rooskleurig zijn.

De oud-wethouder noemt het een frustratie hoe de pers met de kwestie is omgegaan. Volgens hem heeft een deel van de media, met name het Haarlems Dagblad, bij voortduring gesuggereerd dat hij informatie heeft achtergehouden. Hij spreekt zelfs van een persoonlijke hetze. “Je wordt toch -zonder bewijs- in de beklaagdenbank gezet en dat is uitermate vervelend. Ik heb nog overwogen om naar de Raad voor de Journalistiek te stappen, maar heb dat uiteindelijk niet gedaan.”

Een ander dieptepunt was het verwijt dat professor Arnold Heertje Tom Horn maakte bij de Dodenherdenking op 4 mei 2008 in Nieuw-Vennep. Doordat hij de vervolging van joden tijdens de Tweede Wereldoorlog niet specifiek in zijn toespraak noemde, hield Heertje de wethouder voor een ‘holocaust-ontkenner’. Maar ondanks deze vervelende incidenten voeren voor hem de goede resultaten, de leuke contacten en de mooie momenten veruit de boventoon.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie