wilde eend

6 mei 2010 om 00:00 Nieuws

Het is nu mei en de meeste vogels zijn druk bezig met hun nest. Een broedend vrouwtje zoekt meestal een veilige, verborgen plek op. Twee keer had ik deze week een ervaring met een eendennest. Een eend in het Haarlemmermeerse Bos had zoveel vertrouwen in de mens dat ze haar nest in een plantenbak midden op het terras van het restaurant Vork en Mes had gemaakt (zie foto). De tweede ervaring doe ik bijna elk jaar op in mijn tuin langs de Geniedijk. Het Hoogheemraadschap houdt voor de boeren een laag winterpeil en een 20- 25 cm hoger zomerpeil aan. Dat is op zich onnatuurlijk, want door onze natte winters en droge zomers zijn inheemse planten aangepast aan de omgekeerde situatie. Die peilverhoging is dit jaar rond 23 april ingezet. En dat is elk jaar het moment dat een eend in mijn tuin haar 12 eieren bijna uitgebroed heeft. Op 25 april kwam het nest onder water en gingen de eieren drijven… Hoeveel watervogels zal dit lot nog meer treffen vraag ik mij af. Graag krijg ik meldingen van andere gevallen.

Wilde eenden zijn zeer algemeen in onze streken. Het mannetje of de woerd is prachtig gekleurd met een groene kop en het vrouwtje heeft een prima schutkleur. Hun enige gemeenschappelijke kenmerk is de blauwe vleugelspiegel.

Bijzonder: De wilde eend is sinds 1999 het enige soort waterwild dat bejaagd mag worden. Dat mag van 15 augustus tot 31 januari van een half uur voor zonsopkomst tot een half uur na zonsondergang.

Vrouwtjes die hun nest verloren hebben of nog niet broeden worden vaak belaagd door een of meer woerden, die graag een tweede kans benutten om nageslacht te produceren. Het gaat er soms zo heftig aan toe dat vrouwtjes verdronken worden of dat eenden zich tegen auto’s en glazen wanden te pletter vliegen.

Waar: De wilde eend is een veelvoorkomende soort in de gematigde en subtropische wateren in Europa, Noord-Amerika en Azië. De vogel komt ook wel voor in Centraal-Amerika en het Caribische gebied.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie