Hectisch tweede bedrijf bij VVC

20 mei 2010 om 00:00 Nieuws

Zaterdagvoetbal

NIEUW-VENNEP - Met een 2-1 voorsprong startte VVC als favoriet tegen IJmuiden. Zonder de geschorste Wouter Klootwijk speelde VVC voor rust (1-0) beter dan de gasten. Vijf minuten na rust werd het 1-1, VVC werd nerveus en IJmuiden geloofde er weer in. Aan het einde van een zeer onrustige tweede helft stonden er nog negentien spelers (10-9) in het veld, VVC won ook de tweede wedstrijd met 2-1. Volgende week zaterdag Monnickendam-VVC, tweede Pinksterdag de return.

“Net als vorige week speelden we voor rust goed voetbal”, vond Hajo Hendriks. “En op een slecht veld is dat een groot compliment waard.” In IJmuiden stond het halverwege nog 0-0, in Nieuw-Vennep opende VVC in de 37e minuut de score. Na een afgeslagen bal uit de zoveelste corner van de thuisploeg controleerde Job Bleije de bal en vrijwel uit stand schoot hij de bal in de linker bovenhoek. Een terechte voorsprong voor het beter spelende VVC dat kansen kende van Gryvo Biya (perfecte aanname maar een schot tegen de keeper), Morad Abarkan (matige aanname en daardoor niet vrij voor de keeper) en Edwin van Heek (solo afgesloten met een schot net naast). IJmuiden schoot een keer voorlangs en er was een appél voor een strafschop. Na rust speelde IJmuiden met de wind in de rug. De gasten hadden gewisseld en met opportunistisch spel gingen zij op zoek naar de gelijkmaker. Die viel al in de 51e minuut en dat leidde tot enige nervositeit bij VVC. Toch kreeg Morad Abarkan in de 63e minuut een prima mogelijkheid, hij schoot tegen de keeper aan. In de 65e minuut werd Matthijs Kinkel hardhandig opgevangen door zijn tegenstander. Dat leverde een tweede gele kaart op zodat VVC met elf tegen tien speelde tot de 72e minuut. Morad Abarkan kreeg zijn tweede gele kaart na een derde opzettelijke handsbal. Met tien tegen tien won Gryvo Biya in de 77e minuut een duel op het middenveld. Zijn tegenstander werd teruggefloten wegens een overtreding en bleef zelf geblesseerd op de grond liggen. Bart Klootwijk nam snel de vrije trap op Edwin van Heek die er snel vandoor ging en op tijd breed legde op Barend Jan van Groenigen: 2-1. IJmuiden was woest, vond dat de scheidsrechter had moeten affluiten voor een blessurebehandeling maar de treffer werd goedgekeurd. Een tweede rode kaart voor IJmuiden betekende dat de gasten met negen tegen tien twee keer moesten scoren om strafschoppen te verdienen. Dat lukte niet en Gryvo Biya had in blessuretijd pech dat zijn schot tegen de binnenkant van de paal belandde. VVC zet zo een belangrijke stap op weg naar promotie.