‘Maak van je tuin een paradijs voor plant en dier’

20 mei 2010 om 00:00 Nieuws

Dat zegt Anneke Wegman van het Natuur en Milieu Centrum Haarlemmermeer, kortweg NMCH, in aanloop naar zaterdag 22 mei en zondag 30 mei. Zaterdag 22 mei is het de Internationale dag van de biodiversiteit, zondag 30 mei is het de Dag van het Park. Op die dag wordt rondom de Toolenburger Plas op diverse manieren aandacht besteed aan ‘natuur’. Het NMCH is er bij en geeft dan opnieuw informatie over biodiversiteit.

HAARLEMMERMEER - “Iedereen kan van zijn of haar tuin een paradijsje maken voor plant en dieren. En juist dit jaar is daar een mooie gelegenheid toe, want 2010 is door de VN uitgeroepen tot het Jaar van de biodiversiteit.”

“Maar daar hoef je uiteraard niet op te wachten”, aldus Anneke Wegman, “want je kunt nu al op heel veel verschillende manieren er voor zorgen dat een tuin een grote diversiteit aan planten en dieren biedt.” Ze noemt diverse opties. Plaats een groot of klein insectenhotel (voor solitair levende bijen). Plant een struik die bessen krijgt (lekker voor vogels). Laat in een rommelhoekje brandnetels groeien (goed voor vlinders). Gebruik geen insectenverdelgers of slakkendoder (ook goed voor vogels). Plaats speciale zwaluwnesten tegen uw woning (huiszwaluwen). Maak een vijver in de tuin (waterbeestjes en kikkers). Haal weer wat tegels uit de tuin en maak een kleine groentetuin. Zet wat omgekeerde bloempotten in rustig hoekje (padden, hommels). Maak wat ruimte onder de schutting (kan de egel ook de slakken bij de buren opeten). Zaai het gras in met bloemrijk zaad.

“Zoals je ziet kan iedereen op zeer eenvoudige wijze meewerken aan het vergroten van het aantal planten en dieren in de eigen leefomgeving. En dit zijn nog maar een paar opties. Via www.nmch.nl zijn nog veel meer opties te vinden. En wie zelf een goede en vooral eenvoudig uit te voeren tip heeft, kan die doorgeven. Dan zetten wij die er bij.” Doorgeven kan via info@nmch.nl.

Zie tevens www.nmch.nl/activiteiten.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie