‘Een hele prestatie dat we acht jaar in het college zaten’

20 mei 2010 om 00:00 Nieuws

Herman Tuning kijkt in de fractiekamer van GroenLinks in het raadhuis met genoegen terug op zijn jaren als wethouder. Het waren in zijn ogen tropenjaren, maar beslist meer dan de moeite waard. “We hebben op het terrein van milieubeleid, natuur en windenergie een duidelijke lijn uitgezet. En op het gebied van de mobiliteit een draai gemaakt, hoewel we natuurlijk moeten afwachten hoe het nieuwe college dat in stand houdt. De uitwerking is nu aan mijn opvolgers.”

Herman Tuning (GroenLinks) keert na twee periodes wethoudersschap terug in gemeenteraad HOOFDDORP - Na acht jaar wethouder te zijn geweest is GroenLinkser Herman Tuning na de verkiezingen in maart weer gewoon gemeenteraadslid. Dat is wel even wennen voor hem. “Ik was nog lang niet klaar met waar ik mee bezig was, maar het is voor GroenLinks een hele prestatie dat we acht jaar in het college hebben gezeten.” Zijn officiële afscheid was afgelopen dinsdag in Vijfhuizen, samen met dat van PvdA-collega Tom Horn.

Tuning vond het een voorrecht om bestuurder te zijn in ‘zijn’ Haarlemmermeer. “Ik ben een geboren en getogen Haarlemmermeerder. Dan is het heel bijzonder dat je in deze gemeente wethouder mag zijn. Het is een mooie tijd geweest, hoewel het soms ook best afzien was.”

Koppijn

De Hoofddorper geeft ruiterlijk toe dat zijn eerste jaren als wethouder erg zwaar waren. “Ik werd in feite in het diepe gegooid. En dat in een omgeving die niet erg GroenLinks-minded was. Ik had wel eens koppijn in het begin. Maar politiek is een zaak van scepsis overwinnen, lange adem en doorzettingsvermogen.”

Makkelijker

De tweede collegeperiode met coalitiepartners VVD en PvdA ging Tuning makkelijker af. “We hebben als college elkaar voortdurend aangesproken op onze verantwoordelijkheid. Dat is mij heel goed bevallen.” Al in de vorige raadsperiode werd het de GroenLinks-wethouder duidelijk dat er na de verkiezingen geen plek meer was voor zijn partij.

Al voor de verkiezingen wierp Herman Tuning openlijk de vraag op of hij als oud-wethouder wel geschikt zou zijn als raadslid. “Dat moet nog maar blijken. Begrijp me goed: ik wil het graag en ik ga mijn uiterste best doen, maar dat is natuurlijk niet vanzelfsprekend. Als raadslid heb je toch een heel andere rol. Ik wil helemaal niet die oude chagrijnige wethouder zijn, maar een fris raadslid dat ervoor gaat. Ik ga ook echt proberen om dat te zijn, maar ook anderen moeten beoordelen of dat lukt.”

Herman Tuning heeft niet één hoogtepunt op het oog uit zijn jaren als wethouder. “Er zijn vele hoogtepunten. Wat ik mooi vond is dat het vernieuwde Oude Raadhuis werd opgeleverd. En de nieuwbouw van Pier K in Nieuw-Vennep. En de start van de bouw van het nieuwe Cultuurgebouw. Ik noem ook het klimaatbeleid. Het moet allemaal nog wel uitgevoerd worden, maar de aanzet is er. Met de grote reorganisatie heeft ook de gemeentelijke organisatie een hele slag gemaakt. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar dat zijn klussen die uiteindelijk veel bevrediging geven.”

Gevraagd naar zaken die beter hadden gekund, komt de oud-wethouder ook uit op Focus Klant!, de reorganisatie bij de gemeente. “Achteraf denk ik dat wij daar langer de tijd voor hadden moeten nemen. Ook in communicatieve zin had het beter gekund. Communicatie is altijd een valkuil, heb ik wel geleerd.”

Boegbeeld

Herman Tuning was de afgelopen raadsperiode als verkeerswethouder hét boegbeeld van het verkeerscirculatieplan (VCP) in Hoofddorp-centrum. Onder inwoners en ondernemers was er veel verzet. Het nieuwe college heeft besloten het plan voorlopig in de ijskast te parkeren. “Daar denk ik heel genuanceerd over”, zo zegt de ex-wethouder. “Het VCP was een plan van de gemeenteraad. Ik voerde slechts uit. Het is ook helemaal niet zo dat ik rücksichtlos alle fasen van het VCP er doorheen wilde jagen. Ik heb altijd gezegd: we doen alles stap voor stap en we kijken dan wat de effecten zijn. Het nieuwe college wil nu eerst wat anders, maar het VCP is ook nog helemaal niet van tafel. Dat wijkt niet eens zoveel af van mijn standpunt.”

Dialoog aangaan

Tuning beseft heel goed dat hij niet louter vrienden heeft gemaakt met het ingrijpende verkeersplan. “Maar ik ben altijd met iedereen de dialoog aangegaan. Dat werkt uitstekend. Je kunt ook openlijk je worstelingen aangeven. Dan krijg je begrip dat je soms voor lastige vragen komt te staan. Ik heb na de verkiezingen dan ook veel positieve reacties gehad in het dorp: jammer dat je weggaat, wethouder.”

Herman Tuning (48) gaat de komende maanden nadenken over wat hij nu gaat doen. Er zijn wel enkele opties, maar daarover wil hij liever nog niets kwijt.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie