Momenten kosten VVC eerste promotiekans

27 mei 2010 om 00:00 Nieuws

NIEUW-VENNEP - Na precies drie minuten spelen kwam VVC in de thuiswedstrijd tegen Monnickendam na een prima aanval op voorsprong. Wouter Klootwijk, Wilbert Abbink en Gryvo Biya stonden aan de basis van de 1-0 van Edwin van Heek. Na het 1-1 gelijkspel in de uitwedstrijd zou een overwinning VVC naar de tweede klasse loodsen.

In de elfde minuut doorbrak de scheidsrechter met een merkwaardige beslissing de voorspoedige opening van de thuisploeg. Doelman Olaf Maass plukte de bal na een vrije trap vanaf de zijkant weg boven het hoofd van een tegenstander. Maass had moeite de bal vast te houden omdat zijn tegenstander bij de landing tussen de doelman en de bal terecht kwam. De scheidsrechter zag hier een strafschop in tot grote verbazing van de complete VVC aanhang. Dat eerste moment was de thuisploeg niet aan te rekenen, een scheidsrechterlijke beslissing geldt altijd als 'bedrijfsrisico' en soms vallen ze ook in je voordeel uit. In deze belangrijke wedstrijd had VVC de pech en Monnickendam het geluk. Olaf Maass koos de verkeerde hoek en het was weer gelijk: 1-1. VVC was een kwartier lang van slag, er zat weinig lijn meer in het spel maar Monnickendam stelde daar ook niets tegenover. In de 26e minuut bereikte Edwin van Heek met een verre inworp Wilbert Abbink, zijn schot werd gekraakt. Gryvo Biya, Edwin van Heek en weer Wilbert Abbink waren dicht bij de 2-1 voordat in de 39e minuut de bal voorlangs het VVC-doel werd geschoten na een struikelpartij van Yorbin den Ouden. Na rust speelde bij VVC Stefan Maerten voor Matthijs Kinkel aan de linkerkant in de verdediging. De eerste twee mogelijkheden waren voor Wilbert Abbink en Gryvo Biya, de doelman van Monnickendam bleek een betrouwbare sluitpost. Dat is Olaf Maass dit seizoen ook vaak geweest voor VVC, des te onbegrijpelijker was zijn fout in de negende minuut na rust. Maass was zijn doel ver uitgekomen, hij onderschepte de bal maar hij verzuimde de bal goed weg te werken. Daardoor moest hij het duel aangaan. Al dan niet ten koste van een overtreding verloor Maass de bal die van ruim dertig meter in het lege doel werd geschoten. Monnickendam dat niets had gecreëerd stond op 1-2. VVC kreeg nog meer tegenslag te verwerken in de vorm van blessures voor Wilbert Abbink en Gryvo Biya. Bart Klootwijk, invaller Leon Götz, Edwin van Heek en Pieter van Staveren waren dicht bij een doelpunt maar de verdiende 2-2 viel niet. VVC nam alle risico en bij een vrije trap van Monnickendam leverde een lange haal naar voren niet het verwachte fluitsignaal op wegens buitenspel, Olaf Maass had het nakijken: 1-3. In de 87e minuut schoot Pieter van Staveren rakelings langs de kruising na een snelle aanval, even later miste Monnickendam een open kans op 4-1 en in de 88e minuut raakte een inzet van Pieter van Staveren de paal. Het geluk was niet aan de zijde van VVC, hopelijk is dat zaterdag 29 mei in de herkansing anders. Wint VVC, dan staat er zaterdag 5 juni nog een finale op het programma.

Bij de foto's: Een kopbal van Wilbert Abbink wordt uit de bovenhoek gehaald, de kopbal van Gyvo Biya mist de juiste richting (foto's Ron van der Steeg)