Boomklever

27 mei 2010 om 00:00 Nieuws

Afgelopen zaterdag hebben we met de jeugdclub van De Heimanshof alle in 2008 gebouwde nestkasten gecontroleerd. Van de 50 gecontroleerde kasten waren er 38 bewoond met in totaal 280 jongen: meest pimpel- en koolmezen en gemiddeld 7,5 jongen per nest. In het Robin Hoodbos werd een kast bewoond door een nest boomhommels, maar de grootste verrassing was een boomklevernest in het Wandelbos, omdat het niet eens bekend was dat deze vogelsoort in onze polder voorkwam. De boomklever heeft een voorkeur voor oud hoog bos en dat hebben we niet veel. Maar het wandelbos uit 1935 voldoet blijkbaar aan zijn wensen. De boomklever broedt van eind april tot juli. Hij maakt het nest niet zelf, maar gebruikt oude, verlaten holen van spechten en nestkastjes. Hij pleistert de ingang dicht met klei vermengd met speeksel zodat hij er zelf nog net doorkan. Het voedsel bestaat vooral uit insecten die hij zoekt door met de snavel in de boombast te hakken. Hierbij klimt hij als enige Nederlandse vogel ook met de kop naar beneden omlaag. Behalve insecten worden vooral in de winter ook noten en zaden gegeten. In het najaar legt de boomklever een ruime wintervoorraad van zaden en noten aan.

Bijzonder: De boomklever is een van de soorten die het de laatste tijd voor de wind gaat. Dat heeft wellicht te maken met modern bosbeheer, maar ook met het feit dat hij zich aanpast aan menselijke bewoning en deels een cultuurvolger aan het worden is. Rond 1975 werd het aantal broedvogels in Nederland geschat op 5.000 en nu op 18.000. Boomklevers leven in een heel klein territorium; meestal niet groter dan 1.000 m². In een eenmaal gevestigd territorium blijven ze het hele jaar door en komen er alleen uit in de winter, bij voedselschaarste.

Waar: Boomklevers broeden in vrijwel geheel Europa en de gematigde klimaatzone van Azië tot Japan. Het zijn vogels voor oude bossen, parken en tuinen met veel loofhout. De volwassen vogels zijn standvogels, maar jonge vogels zwerven soms over kleine afstanden uit.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie