‘Wielerspektakel GP5 is de Olympia’s Tour in het klein’

3 juni 2010 om 00:00 Nieuws

Vier categorieën voor renners met een KNWU-licentie en ook nog eens vier voor de cyclosportieven, de niet-licentiehouders. 330 deelnemers en een prachtig promodorp. Zondag was Vijfhuizen in de ban van wielrennen. Ondanks dat Pluvius met forse regenbuien en zelfs een donderslag roet in het eten trachtte te gooien was er veel wielerspektakel.

Peter Blom wint Grote Prijs Vijfhuizen. Paarse trui voor Brian Burggraaf VIJFHUIZEN - De Grote Prijs Vijfhuizen (GP5), een kostbare racefiets, is gewonnen door Vijfhuizenaar Peter Blom. De allereerste paarse trui, in het leven geroepen bij gelegenheid van het eerste lustrum, kwam om de schouders van de Hoofddorpse renner Brian Burggraaf. Van de KNWU kregen de organisatoren van de GP5 een compliment om van te blozen.

“In Noord-Holland uniek van opzet en uniek dat zo ruim van te voren het maximum aantal deelnemers werd bereikt waardoor de inschrijving moest worden gesloten.” Direct na afloop van de wielerkoers stak KNWU-official en juryvoorzitter Henk van Veen zijn bewondering voor het evenement niet onder stoelen of banken. “De organisatie in Vijfhuizen is bijzonder professioneel. Het is verplicht dat wij vóór de wedstrijd bij elkaar komen, maar dat is hier eigenlijk niet nodig, zo goed is alles geregeld. Grote klasse.”

De paarse trui, in Vijfhuizen minstens zo belangrijk als het roze, gele en oranje exemplaar van andere bekende koersen, werd gewonnen door Brian Burggraaf (amateurs B) omdat hij met 12.57,85 de rapste was in de individuele tijdrit over 10 km. Daarnaast won het medisch wonder waar zondag geen maat voor was, het criterium over 25 ronden. In april 2009 brak hij bij een zware val een nekwervel waardoor hij vorig jaar de GP5 moest missen. Maar Brian is weer helemaal terug en was uitermate blij met de trui. Bij de masters 40+ won Erik Ruesink het totaalklassement.

Veel strijd was er ook bij de junioren vrouwen waar het grote talent Rebecca Talen, dochter van oud-Tourdeelnemer John Talen, zich niet gek liet maken en zowel de tijdrit (14.06,25) als het criterium won. De ploegentijdrit werd een zege voor Klusbedrijf Jurgen Koper. Aan de Rabo Dikke Banden Race deden veertig plaatselijke helden en heldinnen mee die de dag van hun leven hadden, ongeacht de uitslag. Ook mede-organisator Richard Brouwer keek terug op een prachtige dag. “We kunnen trots zijn op dit evenement. Op wielergebied gebeurde hier zoveel dat je gerust mag spreken van een mini-Olympia’s Tour.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie