Hoe ga ik Jezus tekenen?

3 juni 2010 om 00:00 Nieuws

Het is zaterdagmiddag 29 mei en op de boekenzolder van boekwinkel ’t Kruispunt laat Marijke ten Cate haar schetsboek een rondje maken. Een groepje kinderen krijgt samen met hun ouders volop de gelegenheid om de probeersels, zoals ze dat noemt, te bekijken.

Illustrator Marijke ten Cate aan het werk op zolder in ’t Kruispunt HOOFDDORP - “Kijk, hoe zou ik nu Jezus moeten tekenen? Niet te zoet, maar ook niet te streng. Weten jullie dat het best moeilijk is, om van Hem een mooie tekening te maken?”

Marijke ten Cate is de illustrator van de Prentenbijbel, die onlangs werd uitgegeven door uitgeverij Jongbloed. Ze is in ’t Kruispunt in het kader van de Prentenbijbeldag en vertelt haar publiek een boeiend verhaal. “‘Kijk, met de figuur Jezus heb ik flink geworsteld. Het was best moeilijk de juiste gezichtsuitdrukkingen te vinden. Want juist kinderen moeten de tekeningen meteen kunnen begrijpen.” Ook voor de illustraties bij de andere bijbelverhalen had ze gezocht naar accenten, die jonge kinderen aanspreken: kleine kippetjes die rond Sara’s tent rondscharrelen, vrolijke kinderen die op de rug van hun vader naar Jeruzalem gaan. Haar vlotte manier van vertellen zorgt dat haar toehoordertjes ademloos luisteren.

Marijke ten Cate heeft voor de Prentenbijbel zo’n tachtig prenten gemaakt en acht hiervan waren op de kinderboekenzolder te bewonderen. Van haar werk, inmiddels uitgegeven in zes landen, zijn ook kleinere boekjes beschikbaar met daarin een dvd over de bijbelverhalen. Ze heeft veel meer kinderboeken geïllustreerd. “Maar het liefst werk ik toch aan prentenboeken.”

Na haar uitleg mogen de kinderen zelf aan het werk. Al spelend en pratend groeit een 3 meter lange tekening over Mozes die met het volk door de Rietzee trekt. Tot slot maakt zij voor iedereen die dat wil een tekening van zijn of haar lievelingsdier. En die mag, in een mooie envelop, als een kostbaar schilderij mee naar huis.

’s Morgens start de Prentenbijbeldag in ’t Kruispunt met een inleiding van mevrouw dr. Jo Spaans over een prentenbijbel uit 1715. Natuurlijk mogen de aanwezigen dit unieke boek bekijken, maar - helaas - niet doorbladeren. Om toch zoveel mogelijk mensen van deze bijzondere uitgave te laten genieten zijn voorbereidingen gestart om de illustraties te digitaliseren.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie