‘Vrijheid is groot goed maar daarom mag nog niet alles’

10 juni 2010 om 00:00 Nieuws

Donderdagavond arriveerde de eerste auto al om 16 uur bij de Marktpleinkerk in het centrum van Hoofddorp, twee uur later gevolgd door de andere twee. Twaalf Tsjechen hadden de reis van ruim duizend kilometer gemaakt om twee hele dagen en een groot deel van de zondag te praten over vrijheid, te boerengolfen, een bezoek te brengen aan het Zuiderzee Museum en gezamenlijk aanwezig te zijn bij de kerkdienst onder leiding van dominee Adri van der Wal. De Tsjechen leverden daar overigens nog een muzikale bijdrage, begeleid door Petr Mazur. Vanuit de kindernevendienst was er een prachtig kunstwerk voor de delegatie. Ladislav Bohuslav mocht het in ontvangst nemen, want hij vierde deze zondag zijn 79e verjaardag. Tijdens dezelfde kerkdienst werd er meteen gezongen voor Jan Kamper: hij werd 90.

Nieuwe ontmoeting tussen PKN-gemeente en Boheemse Broeders HOOFDDORP - Al twintig jaar komen ze bij elkaar ‘over de kerkvloer’, leden van de Evangelische Kerk der Boheemse Broeders uit het Tsjechische Mlada Boleslav (de stad van de Skodafabriek) en leden van de PKN gemeente Hoofddorp. Tijdens die ontmoetingen praten ze over geloofsonderwerpen, slapen ze bij gastgezinnen en leren ze elkaar nog beter kennen tijdens een recreatief programma. Dit weekend was er weer zo’n vierdaagse ontmoeting met als centraal thema vrijheid oftewel svoboda.

Vrijdagochtend werd gebruikt voor het gesprek over vrijheid, gekozen vanwege 65 jaar vrijheid in Nederland en 20 jaar vrijheid in Tsjechië. “Met als achterliggende vraag: En wat heeft die vrijheid ons nu eigenlijk gebracht”, aldus Klaas Vink, al vanaf december 1990 voorzitter van het Tsjechië Comité. “Want gaan we eigenlijk altijd wel zo goed om met die vrijheid. Kan iedereen daar wel mee omgaan? Zijn er grenzen aan onze vrijheid?”

Het gesprek werd gevoerd in kleine groepen, met Tsjechen en Hoofddorpers aan één tafel (voertaal Engels en Duits). Op tafel lag een A-viertje met afbeeldingen die met vrijheid te maken hebben, zoals het beeld van Zadkine in Rotterdam, een afbeelding uit de tijd van de slavernij, een beeld uit een supermarkt en een foto van een demonstratie. Adri van der Wal, één van de gespreksleiders met Leendert van Dijk: “Door je te houden aan enkele afbeeldingen, beperk je de spreekruimte maar het geeft meteen ook meer houvast en diepgang.”

De gesprekken leverde tal van uitspraken op als “het is prachtig dat er zoveel keus is in een supermarkt. Maar zijn al die producten wel eerlijk geproduceerd.” En: “Je eet om te leven, maar je leeft niet om te eten”. En:”Je mag dan wel gevangen zitten in slavernij, in een oorlog of in je lichaam. Je kunt altijd vrij denken.” En: “Vrijheid is niet onbegrensd. Jouw vrijheid houdt op waar de vrijheid van een ander wordt aangetast”. Er werd - uiteraard - ook gekeken naar Bijbelteksten waarin vrijheid genoemd wordt. En er werd gesproken over de ‘uitwassen’ van de vrijheid. Of zoals Martin Kacej het verwoordde: “Vroeger mochten we niets en hadden we niets. Nu zijn we vrij en kan er van alles. Maar niet iedereen kan daar mee omgaan, met alle gevolgen van dien. Drugs, alcohol, ook wij worden daar nu volop mee geconfronteerd.”

Volgend jaar gaan de leden van de PKN-gemeente naar Mlada Boleslav.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie