Bakker Gerard kiest bewust voor meel uit De Eersteling (mét film!)

10 juni 2010 om 00:00 Nieuws

Sander van Rijn, sinds 2006 molenaar van de korenmolen met bouwjaar 1856 (type grondzeiler), heeft duidelijk zijn plannen met De Eersteling die in 1977 in zijn geheel verplaatst is van de Kruisweg naar de huidige locatie aan de Hoofdweg. En dat is ook duidelijk te zien aan de inrichting van de molen en aan de directe omgeving.

Molenaar en bakker gaan nauw met elkaar samenwerken HOOFDDORP - Ze zijn er best trots op: molenaar Sander van Rijn en bakker Gerard. De samenwerking tussen de korenmolen en de bakkerij aan de Hoofdweg. Met als resultaat dat met ingang van dit weekend Bakker Gerard officieel start met de verkoop van brood dat gemaakt is met meel van De Eersteling.

“Maar dat zijn eigenlijk bijzaken”, laat Sander van Rijn weten, “ook al zijn ze bij deze molen niet onbelangrijk. Kijk, een molen heeft als eerste prioriteit het malen van graan. Dat gebeurt hier elke week. Maar als je dan meel hebt, moet het natuurlijk ook gebruikt worden. Hoe het precies kwam, dat weet ik niet meer. Maar tijdens een gesprek met bakker Gerard hadden we het zo over meel en brood bakken en of het niet wat voor hem was om brood te bakken van mijn meel.”

Van het een kwam het ander met als resultaat dat de bakker en de molenaar een afspraak maakten over de regelmatige levering van meel. Bakker Gerard: “Met een beetje goede wil kijk je vanuit mijn winkel tegen de molen aan. De Eersteling staat op loopafstand. Dan is het toch eigenlijk van de gekke dat je als bakker die mogelijkheid niet gebruikt om met de molenaar samen te werken.

Maar”, en hij wil daar toch graag op wijzen, “het gaat natuurlijk ook om de kwaliteit. Want ik wil wel goed brood maken en verkopen. Sander heb ik inmiddels leren kennen als een enthousiaste molenaar die staat voor zijn product en waar je goed afspraken mee kunt maken. Dat wetende was het niet meer dan logisch dat we deze samenwerking zijn aangegaan.”

Om hoeveel pond meel per week het in die samenwerking gaat, dat kunnen beiden niet aangeven. Die hoeveelheid is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid graan die wordt geleverd door een Haarlemmermeerse boer. “Ik ga dus ook niet zeggen hoeveel broden ik wekelijks kan verkopen”, laat de bakker weten die nog geen naam voor het nieuwe brood heeft. “Daar moeten we samen nog eens goed over nadenken. Misschien wordt dat wel een namenwedstrijd."

Van de overdracht van de eerste zak meel is een videobijdrage gemaakt. De videobijdrage is vanaf donderdagmiddag te zien via deze site. Klik daarvoor op het cijfer 1 naast het camera-icoontje.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie