Nieuw kaartspel Nmbrs! is de wereld aan het veroveren

17 juni 2010 om 00:00 Nieuws

Als de verslaggever zich meldt leggen Niels (10) en Guus (12) Joppe hun spel nmbrs! met tegenzin even stil. Nmbrs!, ontwikkeld door de in Vijfhuizen woonachtige Korneel Joppe en zijn broer Aart, is hun favoriete spel geworden. Zij geven gelijk een voorzet. “In tegenstelling tot bijvoorbeeld scrabble is dit een spel waarmee kinderen een grote kans hebben van hun ouders te winnen.”

‘Wie het gaat spelen is gelijk verkocht’ VIJFHUIZEN - Het heeft iets weg van jokeren, rummikub en scrabble, maar toch is nmbrs! (spreek uit numbers) origineel anders. Het gloednieuwe kaartspel dat de wereld aan het veroveren is, wordt even simpel als briljant genoemd.

Aart, dol op fotograferen, kiekte een paar jaar geleden op vakantie in Zuid-Frankrijk alle gekke huisnummers van 1 tot 100 die hij tegenkwam, maakte er een poster van en ging zitten broeien hoe hij er een spel van zou kunnen maken. “Het uitdenken viel zwaar tegen”, bekent hij. “Op een gegeven moment heb ik Korneel gebeld die direct enthousiast was en samen hebben we vervolgens spelregels gemaakt. Tijdens de grote vakantie hebben we het spel uitgetest en na vele discussies en veranderingen zijn we tot het uiteindelijke spel gekomen. Het oorspronkelijke idee van met kaarten reeksen leggen is overeind gebleven.” De naam van het spel is ontleend aan sms-taal: zo kort mogelijk schrijven.

Nmbrs! is geschikt vanaf 7 jaar en bestaat uit speelkaarten met de nummers 1 t/m 100 waarmee logische reeksen gelegd moeten worden. Het nieuwe gezelschapsspel is in twee minuten uit te leggen. Wie het onder de knie heeft is verkocht, heeft Korneel gemerkt. “We hebben het uitgetest in groep 5/6 van basisschool De Waterwolf in Vijfhuizen. De kinderen hadden het snel door en wisten daarna van geen ophouden. Tijdens het spel ontwikkelen kinderen ongemerkt hun rekenvaardigheden en oefenen ze spelenderwijs de tafels.”

Het spel is vorig jaar op de Nederlandse markt verschenen. Nmbrs! is in Hoofddorp verkrijgbaar bij spellenwinkel Walhalla aan de Tussenweg 31. Daar horen ze dat wie het gaat spelen, gelijk verkocht is. “Mensen komen terug om enthousiast te vertellen hoe leuk ze het spel vinden en dat ze het na thuiskomst direct uren achter elkaar hebben gespeeld. Een leuk Vaderdagcadeau, ljjkt het ons.”

Speciaal voor het spel is een website opgezet: www.nmbrs.info. Deze bevat uitleg over de spelregels en voorbeelden van reeksen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie