‘Hoe zit het met de zwaluw?’

17 juni 2010 om 00:00 Nieuws

“Gelukkig heeft de boerenzwaluw een andere plek gevonden: de onderzijde van bruggen”, constateert de NMCH. “De oude betonnen bruggen over de Hoofdvaart en de oude dwarsvaarten bieden door hun bouwwijze en ouderdom een prima plek voor nesten. Van bovenaf zijn ze niet te zien, de nesten zitten hoog boven het water. Je ziet de zwaluwen wel af en aan vliegen. Er zijn bij het water genoeg muggen en mensen komen niet dicht bij ze in de buurt. En bij het vernieuwen van de bruggen houdt de gemeente nadrukkelijk rekening met de zwaluwen. Ze zorgt ervoor dat onder de nieuwe bruggen genoeg ruwe plekken zijn, zodat de boerenzwaluw eenvoudig een nieuw nest kan maken.”

HAARLEMMERMEER - Hoe zit het met de zwaluw in Haarlemmermeer en dan met name de boerenzwaluw? Dat vraag het Natuur en Milieu Centrum Haarlemmermeer (NMCH) zich hardop af. Vooral nu blijkt dat er steeds minder stallen zijn en de stallen die er wel zijn ontoegankelijk gemaakt worden voor de boerenzwaluw. Dit laatste vanwege mogelijk besmettingsgevaar van de boerenzwaluw die de stallen juist opzoekt vanwege de vele vliegen en de vele potentiële nestplekken.

Ondanks dat vermoedt het NMCH toch dat er steeds minder boerenzwaluwen zijn. “Maar de vraag is uiteraard of dat ook zo is. Om dat uit te vinden zal er ‘in het veld’ gekeken en geteld moeten worden. Vandaar dat we de hulp inroepen van de inwoners van Haarlemmermeer.” Zij kunnen bij de kleinere houten bruggen in de omgeving kijken of er zwaluwen rondvliegen en hun meldingen doorgeven. Het aanmeldingsformulier staat op www.nmch.nl/zwaluwen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie