Irdeto laat zien dat het kan: bijna zonder papier werken

24 juni 2010 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP- Het lijkt moeilijk realiseerbaar: een kantoor met zo'n honderd medewerkers en bijna geen papier gebruiken. "Dat is ook zo", laat Rory O'Conner weten. "Maar het kan wel."

Irdeto laat zien dat het kan: bijna zonder papier werken

Rory O’Conner is vice-president services bij Irdeto. Jos van Rooijen had een interview met hem in het kader van duurzaamheid en leerde daardoor het bedrijf beter kennen. En hoe je duurzaamheid inhoud en vorm kunt geven. Voor alle duidelijkheid: Irdeto is wellicht voor velen nog een onbekende. Maar wie digitaal tv kijkt via Ziggo, heeft Irdeto in huis: de decoder tussen kabelaansluiting en tv.

Het bedrijf werd in 1969 opgericht door ingenieur Den Toonder (ir de to). Een man met visie die al snel de vele mogelijkheden (en voordelen) zag van het digitale signaal boven analoog. Anno 2010 is Irdeto wereldwijd actief vanuit twee hoofdkantoren. Twee dus en niet één, want, zo legt Rory O’Conner (vice-president services) uit ‘dat betekent minder vliegen’.

De locatie Hoofddorp staat vlak bij het NS-station, aan de oostkant. Tot dit voorjaar was het bedrijf echter nog te vinden op drie locaties aan de Jupiterstraat, onderdeel van het kantorenpark Beukenhorst aan de westzijde van het NS-station. “Inefficiënt”, vat de vice-president die situatie samen. Daar kwam in één klap een einde aan door te kiezen voor het nieuwe, duidelijk herkenbare kantoor.

Er gebeurde meer. Want Irdeto greep de nieuwbouw meteen aan om het begrip duurzaamheid op zoveel mogelijk niveaus door te voeren. Eén van de bouwkundige aanpassingen was het plaatsen van sensoren die ‘meten’ of er mensen in een bepaalde ruimte zijn (denk aan vergaderzalen en toiletten waar het licht niet altijd hoeft te branden)

Er werd tevens gekozen voor een speciale verwarmingsinstallatie die gebruik maakt van ondergrondse koude-warmte opslag. Eén constante temperatuur in het gebouw en gecertificeerd hout aan de buitenzijde. Milieuvriendelijk geïmpregneerd hout aan de binnenzijde. Daar bleef het niet bij, want duurzaamheid stopt niet bij ‘het omzetten van een knopje’. Duurzaamheid betekent veel meer. Aanpassen van je werkritme bijvoorbeeld, of een ander inkoopgedrag.

Rory O’Conner: “We hebben bij de inkoop van zaken als vloerbedekking en meubilair bewust gekozen voor lokale leveranciers, want dan hoefden er minder kilometers gemaakt te worden. Er is gekozen voor gerecycled materiaal, kijk maar naar de stoelen in de ontmoetingsruimte beneden. Het gebouw heeft een grote fietsenstalling om het gebruik van de fiets te stimuleren. Er is een douche. Er wordt regelmatig gewerkt met videoconference om het aantal vliegtuigkilometers zo laag mogelijk te houden. Flexibele – en dus minder – werkplekken. In plaats daarvan wel veel ontmoetingsplekken voor onderling overleg.”

Vervolgens: “Dit vraagt uiteraard flexibiliteit van onze medewerkers, maar die bereidheid is er omdat iedereen zich bewust is van het belang van duurzaam werken.”

Daarmee komt Rory O’Conner meteen bij het begrip imago. “Nogmaals, duurzaamheid is meer dan het toepassen van gecertificeerd hout, een stoel van gerecycled plastic en sensoren op je lampen. Duurzaamheid gaat ook verder dan een lagere energierekening. Duurzaamheid, of zoals je wilt milieubewust bezig zijn, is een houding. Een filosofie.” Irdeto wil zo’n imago ook graag naar buiten toe uitstralen. Opvallend genoeg wordt dat ook herkend. “Er zijn mensen die bewust voor ons bedrijf kiezen, omdat we zo nadrukkelijk bezig zijn met het milieu.”

Tijdens een rondleiding wordt zichtbaar waar duurzame keuzes toe kunnen leiden. Veel licht, een aangename temperatuur, maar ook veel ruimte. Maar wat het meest opvalt, zijn de schone bureaus. Er is nauwelijks een papiertje te zien. Alleen het hoogstnoodzakelijke wordt schriftelijk vastgelegd en dan met name bij de boekhouding. “Het is even wennen, maar het kan. Irdeto heeft een bijna papierloos kantoor. Een fraai staaltje van duurzaamheid.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie