Spin deze week met ´Regejas´

12 juli 2010 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Luis weet het niet meer. Mag je zomaar vol overtuiging praten over de kerk en alles wat je daarin vindt (of juist niet)? Mag je meepraten over de Oranjegekte in een kerkdienst? Mag je meedoen in de discussie over die ene kerkdienst terwijl je je gezicht nooit vertoont in een kerkgebouwen en ‘dus’ eigenlijk helemaal niet mee mág praten.

Want dat heeft papa Luis inmiddels wel van zijn papa luis geleerd: wil je ergens over meepraten, dan moet je er bij geweest zijn. Of er toch minstens iets mee hebben (gehad). Zoals Luis dus alleen iets mag zeggen over politici die wel eens een glaasje witte wijn te veel drinken, omdat hij er bij was op de avond van de verkiezingen en zag hoe snel de glazen bij sommige mensen leeg waren.

Nou - Luis heeft er wel iets mee gehad, beter nog: hij heeft er nog steeds iets mee. Dus heeft hij recht van spreken als hij zegt dat Punt een punt heeft, maar dat meneer pastoor dat ook heeft. Alleen kleiner.

Net zoals heel veel jaar geleden een andere pastoor in een heel andere kerk (maar wel in Hoofddorp) een punt had. Hij kon met zijn verhalen over gewone mensen, die je dagelijks op straat kon tegenkomen, elke zondag weer de goegemeente boeien. Verdriet, vreugde, pijn, blijheid, altijd weer ging het over menselijke zaken. En daar had die verdraaide pastoor altijd een Bijbelverhaal bij.

Ik ging daarom graag naar de kerk, al was het - eerlijk is eerlijk - alleen maar om het verhaal. De rest van de tijd zat Luis vliegtuigjes te vouwen van de liturgie (wat nu niet meer kan, want alles staat ‘op de beamer’).

Waarmee ik maar wil zeggen: een goed verhaal over menselijke zaken - dat hoort in een kerk. Dus ook een verhaal over voetbal, oranjegekte en de ‘goddelijke verering’ van een stelletje sporters. Sport en kerk, of beter gezegd geloof hoeven elkaar niet te bijten. Net zoals een dominee die in een regenjas en met paraplu de kerk (óók Hoofddorp) binnenstapt en in zijn overdenking verhaalt over gevaren en bescherming. Is God jouw paraplu?, is de vraag die hij stelt aan het luisterend volk.

Kerk en sport dus. Luis vindt dat dat moet kunnen. Wat niet kan volgens Luis, dat zijn mensen die op basis van een bericht in de krant of tv ineens een oordeel uitspreken over die ene dienst, terwijl ze nooit in de kerk komen, niets met geloof hebben en er absoluut niet bij waren toen de pastoor zo nodig ‘iets moest duidelijk maken’. Welnu beste lezers, dat kon mijn pastoor en later mijn dominee ook. Maar dan wel op een meer bescheiden manier. Passend, zoals het hoort.

Luis

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie