Stoomgemaal De Cruquius is toe aan restauratiebeurt

29 juli 2010 om 00:00 Nieuws

Op dit moment ontneemt een groot tentdoek het volledig zicht op Museum De Cruquius maar niet voor lang meer. Achter het tentdoek en in het gebouw zelf wordt hard gewerkt aan een noodzakelijke restauratie van het museum op het randje van Haarlemmermeer. Een restauratie die binnenkort afgerond kan worden en die dan heel wat ‘sporen’ achterlaat. Het ruim 160 jaar oude stoomgemaal, Nederlands meest bekende monument van de industriële revolutie, was er namelijk slecht aan toe. De stortvloer, metsel- en voegwerk, er moest hoognodig iets aan gedaan worden. Met steun van diverse overheden en fondsen, waaronder de BankGiro Loterij, werd dit dit jaar mogelijk gemaakt. De expertise kwam onder meer van Vereniging Hendrick de Keyser, de vereniging die zich inzet voor behoud van historische gebouwen. Op de valreep van 2009 werd het gemaal aan deze vereniging overgedragen.

Stoomgemaal deels verscholen achter grote stellage met tentdoek CRUQUIUS - Van paniekvoetbal was nog geen sprake. Maar dat er hoognodig iets gedaan moest worden aan het Museum De Cruquius, dat moge wel duidelijk zijn uit de waslijst van uit te voeren (herstel)werkzaamheden. De stortvloer, het metselwerk, roestige ramen en deuren, het schilderwerk van de ketelhallen en ook nog eens het pleisterwerk van de kantelen - ze staan er allemaal op. Het museum is gedurende die herstelperiode wel gewoon open.

Vanwege de restauratie gaat het gebouw voor een groot deel schuil achter een stellage met tentdoek. Op de steigers is de afgelopen weken gewerkt aan het herstel van metsel- en voegwerk. Dit bleek nodig doordat bij eerdere restauraties verkeerde - keiharde - cementvoegmortels zijn toegepast. Met als gevolg dat er grote schade ontstond aan de zachtere baksteen. De voegen worden vervangen door nieuw voegwerk. Gelijktijdig wordt het pleisterwerk van de neogotische kantelen op het gebouw en in het interieur hersteld. Meest ingrijpend, maar door het tentdoek niet te zien, is het herstel van de houten stortvloer rondom het gemaal. Deze is zo lek als een mandje en ernstig verrot. De balklaag en de vloer worden gedeeltelijk vervangen en waar mogelijk traditioneel aangelast. Tenslotte wordt ook de lantaarn op de grote machinehal gerestaureerd en het schilderwerk van de ketelhallen gedaan.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie