‘Luchtkwaliteit Haarlemmermeer verbeterd’

29 juli 2010 om 00:00 Nieuws

HAARLEMMERMEER - Gedeputeerde Staten hebben het datarapport luchtkwaliteit Haarlemmermeer 2009 vastgesteld. Uit het datarapport blijkt dat de luchtkwaliteit in de regio voldoet aan de normen.

Voor de meeste stoffen zijn de concentraties ten opzichte van voorgaande jaren vrijwel gelijk gebleven. Gedeputeerde Heller:”“Ik ben verheugd dat de luchtkwaliteit verbeterd is en ik hoop dat deze positieve trend zich voort zal zetten. De provincie blijft dat nauwlettend in de gaten houden.”

Uit het rapport blijkt dat de gemeten stoffen in Haarlemmermeer op geen enkel meetpunt de grenswaarden overschrijden . Bovendien is op alle locaties voor de gemeten stoffen een lichte daling waar te nemen ten opzichte van voorgaande jaren.

In het Nationaal Samenwerkingsprogramma (NSL) en het Regionaal Samenwerkingsprogramma (RSL) Luchtkwaliteit is opgenomen hoe Nederland de normen voor luchtkwaliteit gaat halen. Uitvoering van dit NSL en RSL moet ertoe leiden dat in 2011 overal in Nederland aan de norm voor fijnstof wordt voldaan en in 2015 aan die van stikstofdioxide. Vanuit het NSL/RSL kan voor de regio Haarlemmermeer worden geconcludeerd dat er geen overschrijdingen van de grenswaarden zijn voor de betreffende stoffen op locaties waar getoetst moet worden aan de grenswaarden.

De gemeten concentraties komen goed overeen met de berekende concentraties zoals deze zijn opgenomen in het NSL/RSl. Op basis van deze informatie is het nemen van aanvullende maatregelen dan ook niet noodzakelijk.

Vanaf 1 januari 2010 wordt binnen het meetnet Haarlemmermeer ook de fijnere fractie van fijn stof (PM2,5) gemeten, welke schadelijker is voor de mens dan fijnstof (PM10). Hierover zal voor het eerst worden gerapporteerd in het datarapport 2010.

De online meetgegevens van de meetstations in Noord-Holland zijn beschikbaar op www.luchtmetingen.noord-holland.nl.

Het gehele datarapport luchtkwaliteit Haarlemmermeer 2009 is te vinden op www.noord-holland.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie