Karper 2

5 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

Karpers zijn omnivoren. Zij eten alles wat ze tegenkomen. Net zoals mensen kunnen karpers voedsel eerst proeven. Dat doen ze meestal door proeven met de lippen. Als ze het voedsel vertrouwen, kunnen ze ‘schrokken’ door het op te zuigen met een vacuüm.

Wilde karpers staan op de Europese lijst van bedreigde diersoorten. Ook in Nederland wordt de boerenkarper bedreigd door vermenging met grote hoeveelheden uitgezette karpers t.b.v. de sportvisserij. Uitzetten wordt gedaan, omdat de omstandigheden (temperatuur, roofvissen, beroepsvisserij) van het Nederlandse water niet optimaal zijn voor voortplanting. Karpervissen is sinds begin jaren negentig erg populair geworden vanwege de kracht en omvang (gewicht) van de dieren. Meestal wordt de term Koi gebruikt voor de gekweekte felgekleurde variant die als siervis in vijvers wordt gehouden. Enkel in Japan zelf betekent het Japanse woord Koi (karper) de “consumptievis-karper”, terwijl Nishikigoi verwijst naar de sierkarper.

De grootste karper ter wereld tot nu toe, gevangen in Frankrijk weegt 42,6 kg. Een vis van meer dan 35 kilo is zeldzaam. Het Nederlands record is een karper bij Nieuwkoop van ruim boven de dertig kilo.

Waar: De oorsprong van de karper ligt rond de Zwarte Zee, de Kaspische Zee en het Aral Meer. Vandaar heeft de karper zich al dan niet met behulp van de mens verspreid van de delta van de Rijn tot aan de Amoer in Noord China en zijn een oostelijke en een westelijke ondersoort ontstaan. De karper heeft het imago van een vis van stilstaand water maar komt van nature voor in rivieren en rivierdelta’s waar hij zich voortplant in overstromingsvlakten. De oudste archeologische resten van de karpers dateren uit de twaalfde eeuw.

In Zeeland, de Flevopolder en de Haarlemmermeer komen karpers voor met een wat meer afgeplat lijf, een lichte knik achter de kop en rode vinnen. Deze karpers planten zich ook al generaties lang gewoon voort en zijn verwilderde nakomelingen van gekweekte karpers.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie