door gemeente bevestigd

5 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De dode vissen en watervogels die de afgelopen weken in het sierwater in de wijk Bornholm zijn gevonden zijn gestorven aan botulisme. De gemeente heeft dat maandagmorgen, nadat zij de testresultaten van het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad heeft gekregen, officieel bekendgemaakt. Het CVI heeft een eend uit het sierwater positief getest.

Er is door de gemeente inmiddels al een aantal maatregelen getroffen om het botulisme te verhelpen. Zo zijn er op verschillende plekken bordjes met waarschuwingen ‘verboden te zwemmen’ geplaatst. Het Hoogheemraadschap is de sloten aan het doorspoelen met vers water.

De eerste berichten over (mogelijk) botulisme kwamen begin vorige week binnen via inwoners van Norholm en Egholm die plotsklaps meerdere dieren (eenden, meerkoeten en jonge zwanen) dood in het water zagen drijven. Zij waarschuwden de gemeente, De Meerlanden en het Hoogheemraadschap van Rijnland. Dieren die een zieke en verzwakte indruk achterlieten werden zoveel mogelijk, ook met behulp van het duikteam Brandweer H’meer, uit het water gehaald en overgebracht naar de Dierenopvang Lisse.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie