‘Het is hier een politiestaat’

26 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

Gepke de Leef verbleef tot eind vorig jaar anderhalf jaar op de stoep voor het hoofdbureau in Hoofddorp. Burgemeester Theo Weterings probeerde daar een einde aan te maken door voor haar een gebiedsverbod in te stellen, maar de vasthoudende vrouw liet zich niet makkelijk wegsturen. Telkens als de politie haar een flink eind buiten Hoofddorp had gedropt, keerde Gepke de Leef weer terug op haar vertrouwde stek.

Haarlemse politierechter stuurt dakloze Gepke de Leef niet terug naar cel HAARLEM - De nog altijd dakloze Gepke de Leef is maandagmiddag door de politierechter in Haarlem wegens belediging van politiemensen, vernieling en smaad veroordeeld tot tien weken voorwaardelijke gevangenisstraf. Bovendien moet zij een boete van 51 euro betalen voor elke keer dat zij in strijd met het gebiedsverbod voor het politiebureau in Hoofddorp heeft ‘gekampeerd’.

Begin dit jaar sloeg zij haar tentje op voor een Haarlemse advocatenkantoor, maar daar kwam snel een eind aan nadat de advocaten een rechtszaak hadden aangespannen. Tegenwoordig verblijft de 51-jarige Gepke ‘s nachts op een bankje in de buurt van het NS-station in Haarlem.

Politierechter Verpalen probeerde Gepke de Leef te bewegen in elk geval hulp te aanvaarden en ‘s nachts onder een dak te gaan slapen. De vrouw was dat echter niet van plan. Zij wil dat er eerst serieus wordt gekeken naar haar aangifte van verkrachting door een politieman, die haar ruim vijf jaar geleden op brute wijze vaginaal heeft onderzocht. Ook wil zij inzage in de nalatenschap van haar vader. Volgens Gepke de Leef heeft haar zuster uit Hoofddorp de hele erfenis ingepikt.

De getergde vrouw zocht maandag aan het begin van de strafzaak direct de aanval. “Het is hier een politiestaat”, zo liet ze politierechter Verpalen weten. Zij vroeg om de vorige zitting in januari nietig te verklaren, omdat ze toen gedrogeerd zou zijn. Gepke zei verder dat zij aangifte heeft gedaan tegen officier van justitie Hendriks, omdat haar aanklacht op pure leugens is gebaseerd. “Het gaat om recht, meneer de rechter”, zo sprak Gepke de Leef meermalen, soms met luide stem.

Het verhoor van de verdachte verliep soms chaotisch. “U hebt een aardig koppie, maar toch vertrouw ik u niet”, zei de vrouw. Zij had op internet achterhaald dat de politierechter ook topcrimineel Willem Holleeder heeft veroordeeld. “Jullie volgen klakkeloos wat het Openbaar Ministerie zegt.”

Rechter Verpalen deed juist zijn uiterste best om Gepke de Leef tegemoet te komen. Hij volgde de eis van de officier van justitie niet om de vrouw tien weken op te sluiten. De verdachte was hiervan niet onder de indruk. Zij noemde het vonnis na een lange zitting ‘zot’.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie