in kiss and ride zone

2 september 2010 om 00:00 Nieuws

Het is maandag 23 augustus, de dag waarop de basisscholen in regio Noord weer beginnen. De regen komt met bakken uit de lucht. Rondom een groot aantal basisscholen is het ‘s morgens mede daarom een complete verkeerschaos. Auto’s worden her en der geparkeerd. Op de stoep, deels op de stoep, midden op de weg. Kinderen vinden met moeite een veilige weg tussen het natte blik.

‘Parkeergedrag ouders bij basisscholen soms a-sociaal’ HOOFDDORP - Het terugdringen of zelfs oplossen van ongewenst parkeergedrag van ouders rondom basisscholen, los je niet op door het uitschrijven van bekeuringen. “Dat zal zeker helpen”, aldus districtschef Michiel Marchand, “maar zo’n actie moet wel onderdeel zijn van een heel pakket aan maatregelen. Daarin kan de politie een belangrijke rol spelen.”

Meerdere ouders reageren verontwaardigd met ‘als je ze nodig hebt, zie je ze niet’. Daarmee doelend op de politie die, in hun ogen, juist nu zou moeten optreden tegen ongewenst - er wordt zelfs gesproken over a-sociaal - parkeergedrag.

Die tendens is de dagen daarna ook duidelijk te herkennen aan het stemgedrag op de stelling (zie www.hoofddorpsecourant.nl) en de reacties op het bijbehorend artikel. De kritiek liegt er niet om. Maar ook districtschef Michiel Marchand reageert met een volmondig ja op de vraag over meer optreden.

“Maar dan moet je daar wel de mensen en tijd voor hebben. En die hebben we niet. Eén: omdat we als politie aan veel meer zaken aandacht moeten besteden en twee: “Het gaat niet om een paar scholen in Haarlemmermeer, maar om tientallen locaties waar scholen staan. Mijn gebiedsagenten staan wel degelijk bij scholen, maar je kunt als politie nu eenmaal niet overal tegelijk zijn. Maar dat er soms sprake is van a-sociaal gedrag, gaat hij niet ontkennen. “Iedere ouder weet dat hij of zij zich aan de regels moet houden en dat je dus niet zomaar overal je auto mag parkeren. Of het nou regent of niet: kom eerder naar school, zet je auto desnoods wat verder weg, neem indien nodig een paraplu mee en ga lopen. Soms lijkt het of ouders met name de veiligheid van hun eigen kind van het grootste belang vinden en zich niet afvragen of zij misschien voor een ander kind een onveilige situatie veroorzaken.”

Dat er scholen zijn die zelf het initiatief nemen en ouders op hun parkeergedrag aanspreken, vindt hij een uitstekend idee. “Nogmaals, we willen er als politie graag aandacht aan besteden. Maar dat gaat nu eenmaal niet altijd. Dan is het alleen maar toe te juichen dat ouders andere ouders op hun gedrag aanspreken. Scholen kunnen uiteraard ook via ouderavonden en nieuwsbrieven blijven wijzen op parkeergedrag van ouders.”

Indien dat onvoldoende resultaat oplevert, heeft Michiel Marchand een duidelijk advies: “Geef je klacht door aan de school of aan de gebiedsagent. Dan zien wij waar de nood het hoogst is en kunnen we aan zo’n locatie gericht aandacht besteden.” Gelijktijdig pleit hij voor enige tolerantie. “Daarmee wil ik ongewenst parkeergedrag absoluut niet goedpraten. Maar de realiteit is wel dat het autobezit toeneemt en dat de infrastructuur rondom sommige scholen niet toereikend is om zo’n piek snel te kunnen verwerken. Vanzelfsprekend ligt er voor mij de grens zodra de verkeersveiligheid in het gedrang komt.” De districtschef begrijpt dat de verkeerssituatie aanpassen in veel gevallen niet (meer) mogelijk is. Maar bij de bouw van nieuwe wijken kan er wel beter geanticipeerd worden op ‘auto-ouders’. Zelf denkt hij aan een kiss and ride route waar auto’s kort stil staan en kinderen veilig (maar snel) kunnen uitstappen. “Maar het woord zegt het al: het gaat om parkeer-gedrag en gedrag is iets wat je moeilijk kunt aanpassen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie