Openbare Werken 2010 Kunst kijken in Ruigoord

3 september 2010 om 00:00 Nieuws

ZWANENBURG/RUIGOORD - In het kunstenaarsdorpje Ruigoord wordt in de weekeinden van 11/12 september en 18/19 september voor de zesde keer een Open Atelier route gehouden, onder de titel Openbare Werken. Tijdens deze twee weekeinden zijn de ateliers open en laten de kunstenaars hun werk zien. Ook is er een tweetal speciale tentoonstellingen te zien.

In de Grote Schuur exposeren dit jaar Klaas de Jonge en Wim Vonk. Wim Vonk, beeldend kunstenaar en tekendocent aan de Rietveld Academie, maakt bewegende installaties waarin Afrikaanse beelden en maskers uit de collectie van mensenrechtenactivist Klaas de Jonge zijn verwerkt. In samenhang met de installaties vinden een aantal theatrale acts plaats.

Klaas de Jonge vertelt tijdens de openingsuren verhalen over verschillende artefacten, vanaf een door Wim Vonk ontworpen zetel. De opening van de tentoonstelling op zaterdag 11 september om 16 uur is in handen van Klaas de Jonge en wordt omlijst door een muzikale performance van Babak-o-Doestan.

In de Pastorie is de Vinkenoog Revival te zien, een tentoonstelling met werk van de vorig jaar overleden Simon Vinkenoog. Hij was een prominent lid van het Amsterdams Ballon Gezelschap en behalve schrijver en dichter ook grafisch kunstenaar. De tentoonstelling wordt op zaterdag 11 september geopend door Vinkenoogs weduwe, Edith Ringnalda, om 17 uur. Medewerking van Mona Lisa op accordeon.

Tijdens de Openbare Werken worden tevens nieuwe videoportretten van Mary Benjamins vertoond. Deze portretten van bekende Ruigoorders waren eerder te zien tijdens de tentoonstelling The Sixties Now in het Amsterdams Historisch Museum.

De Ruigoordse ateliers zijn deze twee weekeinden geopend vanaf 13 tot 18 uur. Toegang is vrij. Op zondag 19 september wordt Openbare Werken 2010 afgesloten met een maaltijd in de kerk om 18 uur en aansluitend een concert van latin jazz band 4 Sure, Ruigoords huisorkest.

Het kunstenaarsdorpje Ruigoord ligt in het westelijk Havengebied van Amsterdam en is te bereiken met bus 82 Amsterdam Marnixstraat – IJmuiden. Ook is Ruigoord uitstekend bereikbaar met de fiets, via de Haven routes. Tijdens Openbare Werken is het hele dorp autovrij, parkeren op de parkeerplaats voor het dorp.

Meer informatie op www.ruigoord.nl. Foto’s van eerdere Openbare Werken zijn te vinden op http://picasaweb.google.com/ruigoordfoto/OpenbareWerken2009.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie