Uitstel van proef met nieuw geluidsstelsel voor Schiphol

16 september 2010 om 00:00 Nieuws

SCHIPHOL - De proef met een nieuw geluidsstelsel voor Schiphol is voorlopig van de baan. De Tweede Kamer heeft de invoering van het experiment controversieel verklaard. Het wachten is nu op een nieuw kabinet dat moet beslissen wanneer de aangekondigde maatregelen kunnen worden uitgevoerd.

Demissionair minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat had het experiment per 1 november van start willen laten gaan. De proef is onderdeel van het Aldersakkoord uit oktober 2008 over de toekomst van Schiphol. De luchtvaartsector, regionale bestuurders, het ministerie van Verkeer en Waterstaat en bewoners hebben bijna twee jaar nodig gehad om het eens te worden over de voorwaarden waaronder het experiment kan worden gehouden.

Eén van de maatregelen is om vliegtuigen vaker te laten opstijgen van en landen op banen waar de hinder voor de omgeving minder is, zoals de Polderbaan en de Kaagbaan. Verder is het de bedoeling dat vliegtuigen vaker in glijvlucht landen, zodat de geluidsoverlast wordt beperkt. Overigens is de invoering van deze maatregel onzeker, omdat de Luchtverkeersleiding nog akkoord moet gaan.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie