‘Rapport Poldercrash zinloos’

23 september 2010 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De gemeenteraad uitte vorige week soms forse kritiek op het rapport van de Onderzoeksraad van Veiligheid van Pieter van Vollenhoven over de crash met de Boeing 737 van Turkish Airlines in februari 2009. Volgens sommige fracties was het onderzoek in feite overbodig.

Sommige raadsleden maakten er geen geheim van niet de moeite te hebben genomen om het omvangrijke rapport helemaal te lezen, maar slechts de conclusies en aanbevelingen. VVD-fractievoorzitter Henk Kuipers vroeg zich af wat de meerwaarde is van het onderzoek. Hij vond dat er alleen maar nog meer regels en protocollen worden geadviseerd. De VVD heeft er geen behoefte daar extra geld voor uit te trekken, aldus Kuipers, maar geeft wat veiligheid betreft de voorkeur aan meer politie op straat en de brandweerzorg.

Ook andere fracties waren kritisch over het nut van het onderzoek. Daarnaast vroegen HAP-raadslid Peter van Groenigen en PvdA-fractievoorzitter Tom Horn zich af of de Veiligheidsregio wel geld beschikbaar heeft om verbeteringen in de organisatie door te voeren.

Burgemeester Theo Weterings onderschreef het gevoel bij de diverse fracties dat je niet moet doorgaan met het telkens weer bedenken van nieuwe regels. “De draaiboeken zijn al te omvangrijk.” Volgens de burgemeester is de hulpverlening na een ramp nooit helemaal in een draaiboek te vatten, maar komt het altijd aan op het improvisatietalent van hulpverleners. Weterings deelde overigens de opvatting niet dat het onderzoek overbodig was. “Natuurlijk is het zinvol om een gedegen rapport te schrijven.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie