Gemeente zet zich schrap voor forse bezuinigingen

30 september 2010 om 00:00 Nieuws

Weterings en Nobel maakten duidelijk dat er de komende jaren geen ruimte is voor nieuw beleid. Daarvoor is het financiële plaatje van de gemeente te slecht. Als er geen actie wordt genomen, dreigen de tekorten in 2014 op te lopen tot 18 miljoen euro. Volgend jaar is er nog geen vuiltje aan de lucht. Het college verwacht zelfs een overschot van ruim 4 miljoen euro.

College presenteert beleidsarme begroting; inwoners worden ontzien HOOFDDORP - De gemeente moet vanaf 2012 flink bezuinigen. Dat was de belangrijkste boodschap van burgemeester Theo Weterings en wethouder Jeroen Nobel van Financiën dinsdag in het raadhuis bij de presentatie van de gemeentebegroting 2011-2014. “En bezuinigen doet altijd pijn”, zo sprak wethouder Nobel bitter.

Vanaf 2012 is het daarentegen gedaan met de financiële weelde. Dat komt voor een deel doordat investeringen voor grote projecten (Cultuurgebouw, Huis van de Sport) op de begroting gaat drukken, maar voor een ander belangrijk deel door de onvermijdelijke korting van het Gemeentefonds. Wethouder Nobel zei dinsdag te verwachten dat de gemeente op termijn 9 tot 10 miljoen minder uit Den Haag krijgt als het nieuwe kabinet 1.7 miljard bezuinigt op de uitgave aan de gemeente. “Maar dat kan ook nog meer worden.”

Het college wil een deel van de noodzakelijke besparingen vooral in eigen huis oplossen. Zo moeten ambtenaren doelmatiger gaan werken en is het de bedoeling dat gemeenten straks meer gaan samenwerken, onder meer op het gebied van ICT. Daarnaast wil de gemeente precarioheffing gaan heffen voor ondergrondse kabels en leidingen. Dat levert vanaf volgend jaar 1.7 miljoen euro op.

Daarnaast wil het college vanaf 2013 korten op subsidies van grote instellingen als schouwburg De Meerse, Pier K. welzijnsorganisatie MeerWaarde en de bibliotheek. Volgens Jeroen Nobel hoeft dat helemaal niet te betekenen dat deze instellingen aan kwaliteit inboeten. “Het betekent wel dat ze misschien op zoek moeten naar andere bronnen die het deel kunnen betalen wat de gemeente niet meer financiert. Misschien kan het bedrijfsleven een grotere rol spelen. Het vraagt om creatieve oplossingen, maar het hoeft niet per se slechter te worden.”

Uitgangspunt bij alle bezuinigingsmaatregelen is dat de inwoner van Haarlemmermeer buiten schot blijft. De lokale belastingen worden volgend jaar alleen verhoogd met de prijscompensatie van ongeveer één procent.

Voor het opvangen van de rijksbezuinigingen zijn meer drastische maatregelen nodig. Burgemeester Weterings zei dinsdag dat de gemeente er daarbij niet aan zal ontkomen in taken en beleid te snijden. “Gelukkig hebben we nog even de tijd om daarover goed na te denken en dit met betrokken organisaties te overleggen.

Het college heeft zelf een voorschot genomen op mogelijke oplossingen. Zo willen B en W een half miljoen besparen door de wijkbudgetten te verlagen en ruim een miljoen minder uitgeven aan recreatie, sport en cultuur. Ook ligt er een plan om de hondenbelasting (in 2005 afgeschaft) opnieuw in te voeren. Wethouder Nobel verwacht dat dit vier tot vijf ton kan opleveren.

Het college wil de bezuinigingen pas concreet invullen als de gemeenteraad haar oordeel heeft gegeven. De raad bespreekt de gemeentebegroting op 4 november.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie