Nieuwe hoop voor Spectrum

7 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

Vorige maand stemde een meerderheid van de gemeenteraad nog tegen een motie van de HAP om onderzoek te doen naar mogelijke opties om Het Spectrum open te houden. Daarmee was het lot van het zwembad in feite bezegeld. Als het nieuwe sportcomplex Huis van de Sport begin 2014 opengaat, zou Het Spectrum zijn deuren moeten sluiten.

VVD wil meewerken aan onderzoek naar commerciële exploitant zwembad HOOFDDORP - Er komt alsnog een onderzoek naar de mogelijkheid of zwembad Het Spectrum in Toolenburg kan worden overgenomen door een commerciële exploitant. VVD-leider Henk Kuipers verklaarde zich dinsdagavond tijdens een debat in kerkcentrum De Ark bereid aan zo’n onderzoek mee te werken. Daarmee is er een meerderheid in de gemeenteraad voor het zoeken naar een alternatieve bestemming voor het bedreigde zwembad.

VVD-fractievoorzitter Kuipers zei dinsdagavond een handreiking te willen doen naar alle mensen die Het Spectrum graag open willen houden. Hij is bereid het college van burgemeester en wethouders te vragen onderzoek te laten doen. De VVD’er stelde daarbij wel als voorwaarde dat een mogelijke commerciële kandidaat voor Het Spectrum vergelijkbare prijzen voor een zwemkaartje mag vragen als nu het geval is. Kuipers verwacht dat er geen ondernemer te vinden is die dit hachelijke avontuur aandurft.

PvdA-fractieleider Tom Horn liet daarop direct weten tegen een nieuw onderzoek te zijn. Volgens hem worden aanhangers van Het Spectrum met zo’n onderzoek een ‘worst voorgehouden die uiteindelijk niet lekker zal smaken’. Horn zei dat een zwembad nu eenmaal niet commercieel te exploiteren is en dat de gemeente altijd moet bijspringen om de exploitatie overeind te houden. Daar kun je beter eerlijk in zijn.

De politieke partijen waren dinsdag in De Ark op uitnodiging van de wijkraden van Bornholm en Overbos, die samen met de SP een avondje wilden debatteren over Het Spectrum. De opkomst viel een beetje tegen. Volgens een bezoekster kwam dat, omdat de kranten hebben geschreven dat het doek voor het zwembad al gevallen is terwijl dat formeel nog niet is besloten. Acht van de tien fracties uit de raad waren wel aanwezig bij de discussie. Hun vertegenwoordigers namen om beurten plaats in een panel. De discussie werd geleid door voorzitter Christine Veling van de wijkraad Bornholm met voorzitter Bram Jansen van de wijkraad Overbos als haar assistent.

Zoals te verwachten viel kregen de politici die voor sluiting van Het Spectrum hebben gestemd er flink van langs van sommige toehoorders in de zaal. Vooral D66-fractievoorzitter Denise Abbas werd getrakteerd op veel boegeroep toen zij uitlegde waarom zij eerst voor behoud van Het Spectrum en nu tegen. “We zijn aan het rekenen geslagen en dan blijkt dat een zo verouderd zwembad openhouden veel te duur is. Het is gewoon een kwestie van je gezond verstand gebruiken.” Die opmerking wekte veel hoongelach. “Jullie hebben helemaal geen verstand”, zo merkte een vrouw verbitterd op.

Ook de raadsleden onderling gingen soms fel met elkaar in debat. Denise Abbas noemde fractievoorzitter Paul Meijer van Forza! een ‘vervelende kwal’ toen die vanuit de zaal een kritische opmerking maakte. Meijer liet zich ook niet onbetuigd. “Het is toch helder dat u een draai heeft gemaakt nu u met uw bips op het pluche zit. Wees daar dan eerlijk in.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie