Nota koopzondag valt in Zwanenburg niet goed

7 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

Volgens de nota speelt de winkelopenstelling vraaggericht in op de wensen en behoeften van zowel de inwoners en bezoekers als de ondernemers en werknemers van Haarlemmermeer en worden ondernemers in staat gesteld om de lokale koopkracht aan zich te binden en daarmee afvloeiing naar concurrerende centra te beperken. Ondernemingsvereniging Halfweg, Zwanenburg, Boesingheliede en Omstreken noemt het prachtige woorden die echter in Zwanenburg geen weerklank vinden. “Als deze nota wordt uitgevoerd voorzien wij grote problemen voor de detailhandel in Zwanenburg. De concurrentiepositie wordt er ernstig door aangetast. De winkels in Amsterdam-Osdorp zijn alle zondagen open net als Schiphol Plaza. Dirk van den Broek verhuist naar Sugar City, hemelsbreed slechts 800 meter van de oude locatie, en mag daar elke zondag de gehele dag open zijn net als de overige detailhandel daar. Dirk was ingeloot om in Zwanenburg op zondag open te zijn. Welke winkelier mag daar voor in de plaats open en gaat dat ook middels loting? We hebben heel veel vragen”, aldus voorzitter Paul Kok die vervolgt: “De gemeente moet haar middenstanders dusdanig faciliteren dat zij met gelijke mogelijkheden en op gelijke basis de concurrentie aan kunnen. Die mogelijkheden ontbreken in de nota volledig. Deze nota heeft meer weg van het min of meer bekende keurslijf van een kleine dorpse gemeente uit de provincie dan van één van de grootste gemeenten in ons land met een internationale luchthaven en een ambitieus City Marketing-programma.”

‘De ondernemingsvereniging had meer visie verwacht’ ZWANENBURG - In een concept-nota heeft het college van B en W van Haarlemmermeer de koopzondagagenda voor 2011 vastgesteld. Op 12 zon- en feestdagen mogen bepaalde winkels open zijn. De detailhandel in Zwanenburg is niet blij. “We hadden een alerter beleid en meer visie verwacht.”

Om daadwerkelijk afvloeiing naar concurrerende centra te beperken is er volgens de ondernemingsvereniging maar één echte oplossing. “Het is onze uitdrukkelijke wens en wij strijden daar ook voor, dat er een zondagsopening komt voor alle winkeliers in Haarlemmermeer zodat iedere ondernemer naar eigen keuze kan besluiten of hij op zondag geopend wil zijn, of niet. Hij kan daar dan ook zijn financiële planning en het personeelsbeleid op afstemmen en is niet langer afhankelijk van één of andere loterij. Dat is echt uit de tijd. Het toepassen van een avondwinkelbesluit was een gewaardeerde stap in de goede richting, maar biedt onvoldoende soelaas voor de toekomst. Gemeente Haarlemmermeer, kruip uit uw schulp en denk alstublieft toch eens wat mondialer.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie