Jong-en-Aut biedt dagopvang voor kinderen met autisme

14 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

Omdat hij zag dat de vraag naar begeleiding veel groter was dan het aanbod richtte sociotherapeut Sibbe Hofstede in 2007 Jong-en-Aut op. De naam staat voor jongeren en autisme. Samen met zijn vrouw Marian, cultureel antropologe, ging hij met succes jonge mensen van 6 tot en met 18 jaar begeleiden. Op 1 november openen Sibbe en Marian hun eigen opvangruimte met veel groen en speelmogelijkheden op ‘t landje aan Kinheim 385. Waarmee een droom in vervulling gaat.

Persoonlijke aandacht in boshuis ‘Het pandje op ‘t landje’ ZWANENBURG - ‘Het pandje op ‘t landje’. Het pasgeplaatste gebouw dat doet denken aan de geborgenheid van een blokhut biedt dagbesteding en opvang voor kinderen en jongeren met autisme en/of ADHD. Met als doel de sociale integratie van hen te vergroten.

Er is veel misverstand over autisme, merken Sibbe en Marian Hofstede. “Kinderen met autisme hebben een informatie-verwerkingsstoornis. Hierdoor kan afwijkend gedrag ontstaan. Dit uit zich in niet kunnen samen spelen en eenzijdig bezig zijn. Deze kinderen hebben specifieke begeleiding, activiteiten en structuur nodig. En dat gaan wij ze in ons pedagogisch adviescentrum bieden. Evenals vervangend onderwijs indien kinderen moeilijk kunnen meekomen in het reguliere onderwijs. Naast dagopvang en begeleiding zijn wij er voor opvoedkundige adviezen, aanvragen van de indicatiestelling en invullen van de formulieren ten behoeve van het persoonsgebonden budget (PGB). Alle activiteiten zijn gericht op het beantwoorden van de hulpvraag van het kind of de jongere.”

Het nieuwe centrum is prikkelarm maar wel huiselijk. Door de kleine groep van maximum 4 kinderen is er tijd en ruimte voor 1 op 1 aandacht. “Heel belangrijk, want kinderen met autisme hebben veel aandacht nodig. Wij vinden het belangrijk dat de kinderen zich bij Jong-en-Aut kunnen ontspannen en veilig voelen”, stellen Sibbe en Marian. “Wat wij merken is dat steeds meer kinderen buiten de boot dreigen te vallen doordat organisaties te groot en te massaal worden waardoor kinderen onvoldoende aan bod komen. En dat terwijl een persoonlijke band heel belangrijk is.”

Jong-en-Aut werkt samen met een team van deskundigen bestaand uit een speltherapeut, psycholoog, orthopedagoog en een leerkracht gespecialiseerd in autisme.

Voor meer informatie en aanmelden: (06) 21 42 38 50 of www.jongenaut.com. Gewoon even langs komen in ‘het pandje op ‘t landje’ kan ook.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie