Vooral ouders hebben moeite met negeren bord ‘Fietspad’

14 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

Volgens meerdere ouders die het fietspad gebruiken om hun kinderen naar het scholeneiland in Toolenburg Oost te brengen is het schering en inslag dat bromfietsers - veelal met hoge snelheid - over het fietspad rijden. Zij laten in een eerste, vaak emotionele, reactie weten dat de politie meer moet controleren op het misbruik van het fietspad. Dezelfde ouders tonen overigens ook begrip voor het feit dat de politie niet de hele dag bij het fietspad kan staan om bromfietsers te bekeuren.

11-jarige jongen slachtoffer van bromfietsongeval HOOFDDORP - De aanrijding tussen een 11-jarige jongen een 17-jarige bromfietsster op de Reina Prinsen Geerligsdreef in de wijk Toolenburg heeft de nodige commotie veroorzaakt onder ouders en andere gebruikers van het fietspad.

In de discussie over het fietspad, met een rode kleur, wordt weinig tot geen begrip getoond voor bromfietsers die bewust voor het fietspad kiezen ‘omdat dit een mooie gladde weg is’. De Reina Prinsen Geerligsdreef is namelijk voorzien van meerdere drempels om te voorkomen dat auto’s met een hoge snelheid door dit deel van de wijk rijden. Het snelheidsremmend karakter van de drempels is ook van invloed op het verkeersgedrag van bromfietsers.

“Allemaal leuk en aardig”, laat de volgende dag een ouder met kind achterop weten. “Maar de jongens en meiden die zo graag met een bromfiets willen rijden, moeten zich gewoon aan de regels houden. Dat betekent dus niet rijden op een fietspad en - zo hoort het nu eenmaal - niet te hard rijden.”

Uit eigen ervaring weet ze dat dat laatste niet altijd het geval is. “Ik ben echt niet bang uitgevallen. Maar ik houd soms me hart vast als je zo’n bromfietser achter je hoort aankomen. Je weet dan dat er te hard gereden wordt. Maar ook als ze maar 20 of 30 rijden. Zodra zo’n bromfiets je raakt, komt de klap wel hard aan.”

Een andere ouder vult haar reactie aan. “Er staat niet voor niets een bordje met het woord fietspad er op. Maar ik snap het wel. Zo’n fietspad is lekker makkelijk. Wat mij betreft moet er gewoon meer gecontroleerd worden. En dan niet waarschuwen, maar gewoon meteen bekeuren. Als dat onder de jongeren bekend wordt, dan blijven ze echt we weg van zo’n fietspad.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie