van skimactie in Hoofddorp

14 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

Bij de slachtoffers gaat het om bedragen tussen de 1.000 en 1.300 euro, het ‘ophaaladres’ van het geld ligt in de meeste gevallen in Marokko. Maar ook plaatsen in Duitsland worden genoemd. De slachtoffers hebben zich de afgelopen dagen allemaal mondeling tot de redactie van de Hoofddorpse Courant gewend en willen niet met name genoemd worden. Wel geven ze stuk voor stuk aan ‘dat het niet alleen hen is overkomen’. Ze weten uit verhalen van andere bezoekers van het winkelcentrum dat ook zij slachtoffer zijn geworden. “Als je de verhalen optelt, dan moet het om honderden mensen gaan en dus bedragen die ver boven de honderdduizend euro liggen.”

Woordvoerster Oster: ‘Het was niet in onze ING-pinautomaat’ HOOFDDORP - Een onbekend aantal inwoners van de wijk Bornholm is de afgelopen weken slachtoffer geworden van skimming, het met speciale apparatuur lezen van pingegevens om daarmee illegaal geld van iemands rekening af te halen. Waar de skimming precies heeft plaatsgevonden is (nog) niet bekend, in veel gevallen wordt winkelcentrum Skagerhof genoemd.

Een eerste zoektocht naar een skimlocatie heeft bij de redactie niets specifieks opgeleverd. Alle ondernemers die gebeld zijn, ontkennen dat het bij hun in de zaak is gebeurd en geven daarvoor diverse argumenten op als ‘dat merken we meteen’ en ‘onze apparatuur is niet om te bouwen door skimmers’.

Een telefoontje richting de instantie die verantwoordelijk is voor het digitaal geldverkeer Interpay/Equense levert ook geen nadere inormatie op. Maar dat heeft met name temaken met de wijze waarop de woordvoerder reageert. “Wij geven geen nadere informatie”, laat Bob Gouloze weten. “Niet over individuele zaken en ook niet in het algemeen.”

Een aantal slachtoffers noemt als mogelijke oorzaak de pinautomaat van de ING. Daar hebben ze in de afgelopen weken geld gepind. Maar ook de woordvoerster van ING, mevrouw Oster, kan eigenlijk niets aangeven. Wel laat ze weten ‘dat skimmen er nu eenmaal bij hoort’ en ‘dat de banken (“alle banken hebben er last van”) er alles aan doen om skimmen onmogelijk te maken’. “Maar de criminelen die zich bezighouden met skimmen komen steeds met nieuwere apparatuur. Het is dus een soort van wedloop tussen de banken en de criminelen.”

Bent u slachtoffer geweest van skimmen? Laat het weten via een berichtje aan hcredactie@bdu.nl of door te reageren op dit artikel op www.hoofddorpsecourant.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie