Schipholbrandherdenking met: thema ‘Niet vergeten’

21 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

SCHIPHOL - Voor de vijfde keer herdenkt Haarlemmermeer de Schipholbrand: de brand in de nacht van 26 op 27 oktober 2005 in het cellencomplex op Schiphol-Oost bij Oude Meer waarbij elf gedetineerde mensen om het leven kwamen er vijftien gewonden vielen, onder wie ook enkele bewaarders. De brand woedde in de K-vleugel, waar in 24 tweepersoonscellen in totaal 43 gevangenen vastzaten. De meeste slachtoffers waren verdacht van illegaal verblijf in Nederland.

De herdenking vindt plaats op 26 oktober vanaf 19 uur in het raadhuis van Hoofddorp, met aansluitend rond 20 uur de herdenking bij het hek van het Detentiecentrum op Schiphol-Oost. Het thema is ‘Niet vergeten’. Voor de nabestaanden en familieleden geldt: zij kunnen dit niet vergeten. Voor de Nederlandse samenleving geldt: deze ramp mag niet vergeten worden. Daarom wordt bij deze laatste officiële herdenking een gedenkplaat met de elf namen gepresenteerd, die een memorabele plek moet krijgen in Haarlemmermeer. Daaromheen kunnen in de toekomst activiteiten georganiseerd worden, zoals de thema-avond over vluchtelingendetentie, vorig jaar november.

Aan de herdenking op 26 oktober in het Raadhuis werkt Vocaal ensemble Corde Vocali mee, alsmede vertegenwoordigers van de Raad van Kerken Hoofddorp, de moskee en Vluchtelingenwerk Haarlemmermeer. Overdag is een aantal nabestaanden en overlevenden te gast in De Ark voor onderling gesprek en herinneringen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie