Dahlia’s maken ruimte voor woningbouwplan Timpaan

21 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

Toch zal de naam Dahlia niet helemaal verdwijnen uit dit deel van de woonwijk en dat geeft hem de nodige troost. Het bouwplan van initiatiefnemer Timpaan draagt de naam Dahliahof.

Woonwijk Toolenburg krijgt er twintig woningen bij HOOFDDORP - Het gaat hem, Koos de Boer, nog niet zo lang gepensioneerd, duidelijk aan het hart. Op het stukje land op de hoek Hoofdweg - Henriëtte Roland Holstlaan wordt binnenkort gestart met de bouw van twintig woningen. Precies op de plaats waar hij nu nog dahlia’s kweekt.

Koos de Boer, wonend in het centrum van Hoofddorp, is niet de enige die de nieuwste ontwikkeling toch wel enigszins betreurt. Ook de omwonenden hebben al duidelijk laten weten liever dahlia’s te zien dan ‘weer een stukje woningbouw’. Maar ontwikkelaar Timpaan en de gemeente hebben na de nodige aanpassingen aan het woningbouwplan in juni van dit jaar wel een intentieovereenkomst getekend. Niet lang daarna ging ook de raad met het plan akkoord. Er staat de bouw van zes vrijstaande woningen, zes twee-onder-één-kap woningen en acht gestapelde (starters-)appartementen derhalve niets meer in de weg.

Koos de Boer zelf blijft overigens met zijn dahlia’s actief in Haarlemmermeer, alleen op een andere locatie vlak bij Zwaanshoek. En hij teelt nog dahlia’s in Hillegom. Die zijn voor de bloemen en de knollen zijn voor de export. Het telen, snijden en laten veilen gaat dus nog wel even door.

“Op dit moment snij ik ongeveer 500.000 bloemen. Dat lijkt al veel, maar in de topjaren waren dat er 1.000.000 en soms nog meer. De bloemen gaan naar diverse veilingen in Aalsmeer, Rijnburg en Naaldwijk. Ik ga elke dag naar de veiling om de bloemen aan te leveren.”

De bloemproductie ligt op dit moment bijna stil, mede als gevolg van de nachtvorst. Volgende week gaat Koos de Boer (een stuk van zijn voornaam zit in de bedrijfsnaam Hisko) de planten rooien. Het gaat om zo’n 200.000 stuks. Dat doet hij nog op de ouderwetse manier: handmatig dus. De grond blijft daarna braak, want opnieuw inplanten heeft geen zin als gevolg van de aangekondigde woningbouw.

“Ik hou ontzettend van dahlia’s en zal er zeker mee bezig blijven. Alleen niet meer op dit stukje grond in Toolenburg.” Het krijgt het daardoor een stukje minder druk en dat komt hem en zijn vrouw goed uit. Zij (Hiske, daar komt het eerste deel van de bedrijfsnaam vandaan) stopt namelijk binnenkort met werken. “Dan kunnen we samen meer van onze vrije tijd genieten.”

Het is overigens niet de eerste keer dat Koos de Boer in de Hoofddorpse Courant staat. Drie jaar geleden haalde hij ook al het nieuws, óók met dahlia’s. Het ging toen om de doop van drie nieuwe soorten. Het feestje werd gevierd in de schuur Zorg en Vlijt.

Ook deze schuur, die de laatste jaren vooral als opslagplaats diende, verdwijnt uit het vertrouwde straatbeeld van Toolenburg Oost. De woning, nog een ouderwetse daggelderswoning, blijft staan. Net als de bungalow meer naar het kruispunt.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie