Perenpot voor Historisch Museum Haarlemmermeer

28 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

Het is de eerste dag van de herfstvakantie als een grote schare familieleden door museumdirecteur Elise van Melis wordt uitgenodigd aan te schuiven voor de koffie. Onderwijl duikt de 66-jarige Leo Kortekaas in de geschiedenis en vertelt wat hij veertig jaar geleden boven de grond haalde toen hij op een stuk grond aan de IJweg aan het spitten was.

Jasmijn onthult vondst van haar opa Leo Kortekaas HOOFDDORP - Het voelde eerst een beetje alsof er een erfstuk uit de familie verdween, maar toen Leo Kortekaas zijn perenpot op zo’n prominente plaats in het Historisch Museum zag staan, wist hij zeker dat hij er goed aan had gedaan het oude gebruiksvoorwerp af te staan. Vond ook zijn kleindochter Jasmijn want zij mocht de doek wegtrekken die de pot voor het oog verborgen hield.

“Op het land van mijn zwager Mart van Staveren van de Cornelia Hoeve staan op betonnen blokken hoogspanningsmasten. Met zijn ploeg kan hij niet tussen de blokken komen en op die grond heb ik een groentetuintje gemaakt. Toen ik daar in 1970 aan het spitten was stootte ik op iets hards. Het waren rode potscherven. Er kwamen steeds meer brokken naar boven die ik zorgvuldig verzameld heb.”

Nadat Leo de scherven die waren uitgebeten door het zout, had schoongemaakt, lijmde hij met engelengeduld én liefde voor de geschiedenis van de polder de stukken aan elkaar en zo ontstond de complete pot van weleer in de vorm van een peer met oren. De pot heeft veertig jaar op een ereplaats in huis gestaan. Tot de familie Kortekaas kleiner ging wonen waardoor de perenpot naar de achtergrond dreigde te verdwijnen.

Voor het museum kwam de verhuizing reuze goed uit, bekent Elise van Melis. “We zijn er ontzettend blij mee en vinden het geweldig dat jullie deze perenpot, die met veel moeite weer in tact gebracht is, hebben willen schenken. Het is wéér een stukje geschiedenis dat levend gehouden kan worden.” De leeftijd van het gebruiksvoorwerp is nog niet achterhaald. Bekend is wel dat dergelijke potten vanaf 1100 in gebruik zijn geweest voor het bewaren van voedsel en het stoven van peren. Grote exemplaren werden als deklast meegenomen op vrachtschepen die van Leiden naar Haarlem zeilden. “Deze schepen werden pottenschepen genoemd. Als in een storm de potten overboord sloegen kreeg een dergelijk schip de naam diggelschip”, weet Van Melis die er alles aan gaat doen de herkomst van de pot te achterhalen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie