Periode voor Zwanenburg na ruime winst bij VVC

4 november 2010 om 00:00 Sport

NIEUW-VENNEP - Hekkensluiter VVC ontving medekoploper Zwanenburg op de achtste en voor de eerste periode beslissende wedstrijddag. Voor Zwanenburg was het hopen op een misstap van Spaarnwoude of zelf met zeer ruime cijfers zien te winnen van VVC. Maar vaak zijn wedstrijden tegen de hekkensluiter zeer lastig. Rory Roubos moest het nog altijd doen zonder een vijftal geblesseerden zodat het verdedigingscentrum met Caesar Roubos en Robbert Rommers veel routine herbergde maar minder snelheid.

Gebrek aan snelheid centraal achterin hoeft geen beslissende invloed te hebben maar wanneer een ploeg ondanks de stand op de ranglijst en ondanks het gemis van een aantal basisspelers toch een positieve aanvallende spelopvatting hanteert, dan brengt dat grote risico's met zich mee. En dat bleek vooral bij de 0-2 en de 0-3 van Zwanenburg. VVC was in de aanval, de verdedigende organisatie ontbrak en in de snelle omschakeling profiteerde Ruben Karelse een keer zelf (0-2) en een keer stelde hij Richard Padt in staat te scoren (0-3). De eerste kans voor de gasten was voor Richard Padt die in de tweede minuut voorlangs schoot. De tweede mogelijkheid was een doeltreffende kopbal van Ramon Sanou uit een corner van Jordy Vierbergen in de elfde minuut (0-1). Een vrije trap van Mitchell Kruunenberg namens VVC zorgde even later voor verwarring maar er was geen ploeggenoot die hier van kon profiteren. In de 17e minuut werd het 0-2 dankzij Ruben Karelse en vanaf dat moment was de wedstrijd gespeeld. VVC scoort niet zo gemakkelijk als vorig seizoen en Zwanenburg kon dus voorzichtig gaan denken aan een mogelijk grote uitslag. Gelet op het enthousiaste en open spel van VVC lagen er kansen, alleen was het wel zaak om niet teveel mee te gaan in het druistige spel van het jeugdige VVC. "Eerst balbezit, veel te gejaagd is het", voegde Edwin Eefting zijn ploeg vanaf de zijkant toe na 25 minuten spelen. En inderdaad zocht Zwanenburg te vaak te snel de weg naar voren. Dat leidde in de meeste gevallen tot balverlies. Maar in de 26e minuut was Ruben Karelse met een volley dicht bij de 0-3, John de Meijere redde uitstekend, en na een halfuur spelen miste Rick van Veen de rebound na een eerdere kopbal van Jordy Vierbergen. In de 35e minuut kreeg Kevin van Vilsteren een prima kans na een splijtende pass van achteruit, de bal verdween rakelings over het doel van Remco van Schagen. In de 42e minuut scoorde Richard Padt op aangeven van Ruben Karelse 0-3. In de kleedkamer heeft Edwin Eefting zijn ploeg nogmaals op het hart gedrukt vooral te blijven voetballen en niet te snel naar voren te willen spelen. De eerste kans na rust was het meteen raak: Ruben Karelse scoorde de 0-4. Binnen het uur stond dankzij Richard Padt ook de 0-5 op het scorebord, zodat Edwin Eefting met een gerust hart de weer fitte Rick Buijs kon wisselen. Leroy van Maaren kwam in het veld en nadat Ruben Karelse in de 62e minuut Richard Padt in staat had gesteld om 0-6 te scoren volgde er een dubbele wissel: John van der Tol en Tonny Hendriks kwamen in het veld voor Robin Poelsma en Tim Stricker. De hamvraag was nog altijd hoe Spaarnwoude het zou doen tegen RKAV. Om daar niet afhankelijk van te zijn zou Zwanenburg met meer dan zeven doelpunten verschil moeten winnen, het liefst met een marge van bijvoorbeeld tien goals. Met nog een klein halfuur te spelen en een 0-6 stand behoorde dat tot de mogelijkheden. VVC bleef positief voetballen en kopte de bal in de persoon van Marc de Boer uit een vrije trap nog bovenop de lat. Een eretreffer zat er dus niet in voor VVC, de ruime nederlaag werd uiteindelijk bepaald op 0-7 dankzij Richard Padt die een rebound verzilverde na een redding van John de Meijere op een inzet van Ruben Karelse. Meteen na afloop kwam het bericht door dat Spaarnwoude op 1-1 was blijven steken thuis tegen RKAV, de eerste periode is dus voor de nieuwe koploper Zwanenburg. VVC moet de uitslag snel vergeten, de teleurstelling verwerken, de rijen sluiten en hopen dat iedereen snel weer fit is. In de competitie zijn pas acht van de 26 wedstrijden gespeeld, het kan dus alleen maar beter.

Zwanenburg trainer Edwin Eefting kon de net weer fitte Rick Buijs (foto 1) na een uur wisselen, net als Tim Stricker (foto 2) en Robin Poelsma, waar VVC collega Rory Roubos met veel blessures kampte (foto's Robert Joore).