Proef nieuw geluidsstelsel Schiphol deze week gestart

4 november 2010 om 00:00 Nieuws

Het zag er lange tijd naar uit dat het experiment niet zoals afgesproken per 1 november van start zou kunnen gaan. De Tweede Kamer had de proef op initiatief van de SP controversieel verklaard. Tot opluchting van de gemeente en omwonenden werd er tijdig een nieuw kabinet gesmeed, dat deze afspraken uit de vorige kabinetsperiode keurig heeft overgenomen. Daardoor kon de proef toch deze week beginnen. De Tweede Kamer is daar vorige maand in grote meerderheid mee akkoord gegaan.

Eerste officiële daad van staatssecretaris Joop Atsma van Schipholzaken SCHIPHOL - Afgelopen maandag is de proef begonnen voor een nieuw geluidsstelsel rond Schiphol. De nieuwe staatssecretaris van luchthavenzaken, Joop Atsma (CDA), gaf het startsein op Schiphol. Het betekende meteen zijn eerste officiële daad als bewindspersoon.

Een proef voor een nieuw geluidsstelsel rond Schiphol is één van de afspraken uit het zogeheten Alders-akkoord, dat de luchtvaartbranche twee jaar geleden samen met het Rijk, regionale bestuurders en een vertegenwoordiging van omwonenden heeft gesloten. De betrokken partijen hebben onder leiding van oud-minister Hans Alders onderhandeld over de toekomst van Schiphol. Belangrijkste afspraak is dat de luchthaven tot 2020 mag groeien tot 510.000 vliegbewegingen per jaar en dat het overige vliegverkeer wordt verplaatst naar de regionale vliegvelden in Eindhoven en Lelystad.

De partijen hebben er na deze overeenkomst bijna twee jaar over gedaan om het eens te worden over de voorwaarden waaronder het experiment voor een nieuw geluidsstelsel van start zou kunnen gaan.Alle betrokken partijen waren het er al langer over eens dat het oude geluidssysteem rond de luchthaven niet meer voldeed. De Tweede Kamer gaf al in 2008 het systeem te ingewikkeld te vinden. Bovendien ontstonden er geregeld problemen als de afgesproken grenswaarden bij handhavingpunten waren bereikt. Daardoor moesten vliegtuigen meer dan eens uitwijken naar start- en landingsbanen van Schiphol, die voor de omgeving weer meer overlast gaven.

Er wordt nu proef gedraaid met een eenvoudiger systeem. Het experiment duurt twee jaar en wordt jaarlijks geëvalueerd. Volgens de delegatieleider van de omwonenden aan de Alderstafel, oud-huisarts Kees van Ojik uit Zwanenburg, blijft het oude stelsel van kracht als de proef geen succes wordt.

De opzet is dat het nieuwe stelsel de bewoners in de omgeving van Schiphol gelijkwaardig behandelt en beter beschermt.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie