Uitbaggeren Ringvaart begint komende zomer

18 november 2010 om 00:00 Nieuws

Nadat begin dit jaar door beide partijen de samenwerkingsovereenkomst werd ondertekend zijn in de afgelopen tijd veel vooronderzoeken gedaan. Hoeveel bleek tijdens drie informatie-avonden waarvan de laatste afgelopen donderdag in Vijfhuizen werd gehouden. Veel vragen, vooral ook van bewoners van woonarken die benieuwd waren wat er tijdens de werkzaamheden met hun drijvend huis gaat gebeuren. Slechts in incidentele gevallen zal de woonboot voor korte tijd weg moeten, zo bleek. “De voorbereiding en de communicatie hierover is perfect”, roemden een aantal arkbewoners aan de Cruquiusdijk de werkwijze van het projectteam. “De mensen gaan heel professioneel te werk.”

Bewoners woonarken roemen werkwijze projectteam HAARLEMMERMEER - Het baggerplan moet nog worden afgerond, maar wel staat vast dat komende zomer wordt begonnen met het uitbaggeren van de 62 km lange Ringvaart. Een mega-operatie van de provincie Noord-Holland en het hoogheemraadschap van Rijnland.

Uit de onderzoeken is gebleken dat verontreiniging van de bagger heel beperkt is. Op slechts twee locaties is verontreiniging aangetroffen en dan ook nog eens in verminderde mate. Onder het motto ‘werk met werk maken’ wordt gezocht naar een goede herbestemming van de bagger. Nadat eerder de verbreding van de N207 werd genoemd zijn inmiddels nieuwe locaties in beeld gekomen. Het slib kan prima dienen als oeverversterking, legde projectleider Joris van Liebergen uit. “Om afkalving in het natuurgebied Oosteinderpoel tegen te gaan leggen we zogeheten oevertubes aan. Simpel gezegd grote buizen die we volstoppen met slib en die onder de waterlijn het land moeten beschermen.” Een andere mogelijkheid is de verbreding van de N205, al is op dit moment nog niet duidelijk of en wanneer met dit werk begonnen wordt. Volgens Van Liebergen is dat nog geen probleem. “Het slib uit de Ringvaart moet toch eerst in depot zodat het goed kan indrogen. Een proces van een kleine twee jaar. Mogelijk dat het depot wel al in de buurt van de weg aangelegd kan worden.”

Niemand zal vreemd opkijken wanneer er straks meer dan alleen bagger wordt aangetroffen. Vandaar ook dat er goede afspraken zijn gemaakt met de politie die nog een aantal onopgeloste zaken in de boeken heeft staan.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie