‘Wij wonen hier in de septictank van de gemeente’

18 november 2010 om 00:00 Nieuws

De uitspraak van een van de bewoners van de Spaarnwouderweg vindt veel bijval gezien het instemmend geknik tijdens het overleg van Buurtvereniging Nieuwebrug/De Liede met bewoners van de Kromme Spieringweg en de Spaarnwouderweg. De vaststelling door het gemeentebestuur van het voorontwerp bestemmingsplan De Liede 2010 heeft in de omgeving voor veel onrust en angst gezorgd om wat er allemaal staat te gebeuren. “De gemeente heeft gezegd dat de uitbreiding van De Liede mooi wordt ingepast in de omgeving. Inmiddels ervaren we dat de zaak net omgekeerd is: wij moeten ons aanpassen aan De Liede”, verwoordt voorzitter Anne Ruth Leenman de gevoelens van de buurtbewoners die nu al met een opeenstapeling van overlast te maken hebben. “Drie Merenweg, A9, Polderbaan, autosloperijen, betoncentrale, steenbreker, ze zorgen dag en nacht voor stank, stof en herrie. En dat wordt alleen nog maar erger wanneer De Liede volgens plan aan drie zijden wordt uitgebreid, we de 380 KV hoogspanningsleiding boven ons hoofd krijgen en het mega-transformatorstation wordt gebouwd. De Liede is een laagwaardig bedrijventerrein, waarvoor de milieu-eisen worden opgerekt om de vestiging van grote lawaaimakers als betonfabrieken mogelijk te maken.”

Ontwikkelingen De Liede worden met angst en beven tegemoet gezien NIEUWEBRUG - “Een wethouder heeft onlangs gezegd dat buurtschap ‘t Kabel het afvoerputje van de polder is. De situatie daar is veel minder ernstig dan bij ons. Voor ons gevoel wonen wij hier in de septictank van de gemeente.”

De ontwikkelingen worden met angst en beven tegemoet gezien. “Het wordt hier onleefbaar. Het liefst gaan we weg, maar ons huis is onverkoopbaar geworden. De situatie vreet aan je. Iedere dag weer.” De tot wanhoop gedreven bewoners hebben één grote wens. “Laat de gemeente haar verantwoordelijkheid nemen en één keer ruimhartig de portemonnee trekken. Dan kunnen wij weg en kan het gebied in volle glorie ontwikkeld worden. In het verleden zijn de nodige wethouders hier wezen kijken. Geschrokken als zij waren van de situatie vonden ze dat er hoognodig iets moest gebeuren. We wachten nog steeds. Dit is een mooie kans om de woorden waar te maken. Jaren geleden is in de gemeenteraad eens gezegd ‘dat gedoetje aan de Spaarnwouderweg ruimt zichzelf wel op’. Ze zullen het toch niet zover laten komen? “

Zorgen zijn er ook over de kwetsbare Ringdijkzone. Nieuwebrug hoopt vurig dat er geen loswal komt voor bedrijven op De Liede.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie