Moeizame driepunter Pancratius

25 november 2010 om 00:00 Sport

BADHOEVEDORP - "De punten zijn binnen, dat is het belangrijkste", telde Ton Pronk zijn zegeningen. "Het was matig vandaag. Maar soms speel je goed en pak je niets. Vandaag was het niet goed maar we winnen wel en we doen heel goed mee in de eerste klasse. En de doelpuntenmaker is Menno Martens, daar ben ik ook heel blij mee."

Pancratius speelde zonder de geschorste Guus Uhlenbeek maar wel met Sylvan Martha die de pijn liet onderdrukken met een pijnstiller. Centraal achterin werd Martha ter zijde gestaan door Menno Schelling, Edinho Lith speelde op de plaats van Uhlenbeek, Richard Lynch was rechtsback. In de voorhoede switchten Ben Ebu Mordi, Jaap Smeeing en Menno Martens veelvuldig van positie, de middenlinie werd vooral bezet door Melvin Kant, Tarkan Sahin en Raymon Ruijter. Doelman Armando Catsburg tekende in de 26e minuut voor de meest opvallende actie van de eerste helft door een verraderlijk schot te keren. De lage bal ging via het lichaam van de Pancratius-doelman met een sierlijke boog via de bovenkant van de lat corner. Daar ontsnapte de thuisploeg aan het eerste echte doelgevaar van de wedstrijd. Uit de corner werd de bal gevaarlijk ingekopt, Richard Lynch bracht redding op de doellijn. Hekkensluiter SVW 27 zat er over het hele veld goed bovenop, de combinaties van Pancratius werden steeds in een vroeg stadium onderbroken. In de 39e minuut kwam de thuisploeg enigszins tegen de verhouding in op voorsprong. Jaap Smeeing onderschepte de bal op de speelhelft van SVW, maakte een aantal meters en legde de bal over de verdediging van SVW op Menno Martens. Wat vorig seizoen bij VVC bijna wekelijks gebeurde: Martens schoot de bal diagonaal binnen: 1-0. Kort na de openingsgoal was Pancratius dicht bij de 2-0. Ben Ebu Mordi en Raymon Ruijter bereidden voor en de inzet van Jaap Smeeing werd bij de tweede paal van de lijn gehaald. Ook na rust was de eerste grote kans voor Pancratius. Ben Ebu Mordi kwam er goed door over rechts en op zijn passje terug op Menno Martens viel ook niets aan te merken. Dat Menno Martens niet vanaf zes meter zijn tweede treffer van de middag liet noteren kwam door het veld. Ton Pronk riep tegen de bank: "Zag je 'm stuiten? Op kniehoogte!" En zo was het, een polletje verijdelde de 2-0. Na rust was Pancratius sterker dan SVW, in de fase tussen de 55e en 75e minuut nam de druk almaar toe. Ton Pronk maande zijn ploeg om toch vooral de tweede goal te maken om niet het risico te lopen op puntenverlies wanneer in de slotfase een balletje verkeerd zou vallen. De 2-0 viel niet en de met pijnstilling spelende Sylvan Martha legde in de 81e minuut onbedoeld de bal neer voor een tegenstander. Meteen werd de bal voor het doel geslingerd waar voldoende SVW-ers aanwezig waren om Pancratius pijn te doen. De inzet ging een metertje over, ongetwijfeld tot opluchting van Sylvan Martha. Pancratius kreeg nog mogelijkheden om de tweede goal uit te spelen maar deed dat telkens net niet goed genoeg. "Moeilijk maken we het onszelf", foeterde Ton Pronk aan de zijlijn. Na ruim 48 minuten blies de scheidsrechter de wedstrijd af: een welkome 1-0 overwinning voor de thuisploeg die op basis van de kansen en de verhouding na rust ook verdiend genoemd mag worden.

Bij de foto's: Ben Ebu Mordi was een plaag voor de SVW-verdediging, collega-aanvallers Jaap Smeeing en Menno Martens waren beslissend bij de 1-0 (foto's Robert Joore)