Alle bestemmingsplannen vernieuwen race tegen klok

25 november 2010 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De gemeente dreigt inkomsten mis te lopen als per 1 juli 2013 niet alle bestemmingsplannen zijn vernieuwd. Dat bleek vorige week tijdens een vergadering van de gemeenteraad.

Wethouder Michel Bezuijen van Ruimtelijke Ordening gaf toe dat 2013 een ‘kritisch tijdspad’ is. Er moeten zich niet al te veel vertragingen voordoen, anders wordt de datum niet gehaald. Het gevolg daarvan kan zijn dat de gemeente geen bouwleges kan heffen als een bouwaanvraag wordt gedaan voor een gebied, waar het bestemmingsplan nog niet is veranderd. Op grond van de nieuwe wet op de Ruimtelijke Ordening moeten alle bestemmingsplan in de gemeente worden ‘geactualiseerd’. Aangezien Haarlemmermeer een uitgestrekt grondgebied heeft, is dat een ingrijpende klus.

Wethouder Bezuijen erkende dat de gemeente het karwei aanvankelijk te laks heeft benaderd. “We hebben de handschoen te laat opgepakt.” Nu wordt met man en macht gewerkt om de deadline alsnog op tijd te halen. Veel raadsfracties toonden zich aanvankelijk bezorgd als dat onverhoopt niet lukt. Maar na de bezwerende woorden van de wethouder was de stemming alweer wat optimistischer.

Alleen PvdA-raadslid Anne de Rooij bleef onverminderd kritisch. “Er is weinig aanleiding om te denken dat we het op tijd gaan halen. Deze situatie baart ons zorgen.” Het raadslid zei de wethouder al wat langer te kennen en uit zijn woorden op te maken dat de deadline een onhaalbare kaart is. Bezuijen bestreed dat met klem. “Ik heb niet gezegd dat we het niet halen. We gaan ons uiterste best doen, maar het zal wel moeilijk worden.”

Volgens de wethouder is het niet zinvol om externe krachten in te huren om de klus te klaren. Hij zei dat een tijdelijke kracht van buiten voor de gemeente niet altijd een succes is. Als voorbeeld noemde hij het nieuwe bestemmingsplan Floriande-Zuid, dat door een externe kracht is geschreven. Daarover kwamen meer dan tweehonderd zienswijzen van inwoners binnen. Volgens Bezuijen was dit niet nodig geweest. “We kunnen beter de kennis in eigen huis houden.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie