omgeving coffeeshops

9 december 2010 om 00:00 Nieuws

De fracties van GroenLinks en Forza! stemden tegen. GroenLinks wilde met besluiten wachten op een onafhankelijke evaluatie van het coffeeshopbeleid en volgens Forza! wordt er al voldoende gecontroleerd bij de coffeeshop en kunnen handhavers daarom beter worden ingezet tegen meer nijpende problemen als overvallen en overlast.

HOOFDDORP - Een meerderheid van de gemeenteraad wil dat er optimaal wordt gecontroleerd in en bij de coffeeshops Superfly in Hoofddorp en straks misschien Jazz Lounge in Nieuw-Vennep. De raad besliste vorige week dat het ‘handhavingarrangement naar een zo streng mogelijk regime’ wordt gebracht.

De vraag is of het besluit van de raad in de praktijk tot een steviger aanpak zal leiden, want burgemeester Theo Weterings zei twee weken geleden dat er op dit moment al maximaal wordt gehandhaafd.

De strenge handhaving rond coffeeshops was het enige van de drie punten uit het initiatiefvoorstel van de ChristenUnie-SGP dat een meerderheid kreeg in de raad. Het voorstel om geen nieuwe vergunningen af te geven voor coffeeshops werd met 15 tegen 18 stemmen verworpen. CDA, D66, HAP, Trots en ChristenUnie-SGP stemden voor, maar de grootste coalitiepartij VVD was tegen.

VVD-fractievoorzitter Henk Kuipers zei na afloop van de stemming dat dit voorstel overbodig is, omdat burgemeester Weterings heeft gezegd dat het college geen initiatief zal nemen om de inschrijving te openen voor een derde coffeeshop.

In de praktijk betekent dat het aantal coffeeshops tot twee wordt bevroren, waar ook de huidige VVD-fractie voorstander van is. Volgens Kuipers heeft zijn fractie ook tegengestemd, omdat een positief raadsbesluit op dit punt juridische problemen zou kunnen geven in de vergunningsprocedure voor de coffeeshop in Nieuw-Vennep.

Het voorstel van de ChristenUnie-SGP om zo snel mogelijk alle coffeeshops uit Haarlemmermeer te bannen, kreeg zoals verwacht ook geen meerderheid. Dit standpunt werd slechts gesteund door de fracties van CDA en TrotsopNederland. De andere partijen noemden het gedogen van coffeeshops onder meer een ‘noodzakelijk kwaad’ om op die manier vanwege de volksgezondheid toezicht te kunnen houden op de handel in softdrugs.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie