uit voor Podium Duycker

16 december 2010 om 00:00 Nieuws

Het is half december en het is koud buiten. Binnen in het Cultuurgebouw in het centrum van Hoofddorp lopen mannen in werkkleding van verschillende bouwondernemingen heen en weer. Er klinken nog allerlei bouw- en verbouwgeluiden.

‘Grootste concurrent wordt de trein naar Amsterdam’ HOOFDDORP - Schouwburg De Meerse is er al in het nieuwe Cultuurgebouw. Tijdens de kerstvakantie komt, naast Bibliotheek Haarlemmermeer en Pier K, Podium Duycker er bij. Leon Zwaans is daar nog de directeur van. ‘Nog’, want hij legt op dit moment de basis voor een compleet nieuwe organisatie waar jong en oud vooral heel veel muziek kan ervaren. “Als ze zeggen ‘je bent niet meer nodig’ is mijn missie geslaagd.”

De receptie van De Meerse, één van de 'hoofdbewoners' van het nieuwe cultuurgebouw, is al bezet. Meer naar achteren worden boeken uitgeruimd voor de bibliotheek. Eenzelfde soort beeld is te zien bij de afdeling Pier K.In de zuidoostvleugel, achter de deur van Podium Duycker, loopt Leon Zwaans in lege gangen met nog spierwitte muren. “Dat moet anders”, laat de directeur weten die ervan overtuigd is dat het ook anders wordt. “Let maar op. Over 1,5 jaar ziet het er hier heel anders uit en dan hoor je ook heel andere geluiden. Dan leeft dit gebouw.”

Leon Zwaans ziet het al helemaal voor zich. Woonachtig in Breda doet hij de laatste jaren niet veel anders dan poppodia neerzetten, veelal in opdracht van een gemeente. Net zoals hier in Haarlemmermeer waar gewerkt wordt met vier hoofdthema’s: live concerten, dansfeesten, multi media en een aanbod voor middelbare scholieren onder de naam Artquake.

Om die goed tot hun recht te laten komen is een concept ontwikkeld en een programma van eisen opgesteld. Daar gaan we,met een zeer enthousiast team en bijna 100 vrijwillige medewerkers, de komende maanden - stapje voor stapje - invulling aan geven. Zelf schat ik in dat we daar 6 maanden tot 1,5 jaar mee bezig zijn.”

Een exact eindmoment is er dus niet. “Maar als ik heel eerlijk ben, hoop ik dat ze na een periode zeggen ‘we hebben je niet meer nodig’. Dan is mijn missie geslaagd.”

Zover is het dus nog niet. Of anders gezegd: er moet nog het nodige ‘ingekleurd’ worden. Leon Zwaans is zich dat terdege bewust. “Er staat dan wel een mooi gebouw met heel veel mogelijkheden - er moet wel leven in komen en niet alleen voor Hoofddorp maar voor heel Haarlemmermeer. Dat is geen eenvoudige klus, want Haarlemmermeer staat niet in het telefoonboek. En Haarlemmermeer is ook geen Amstelveen, Breda, Enschede of Hengelo waar we betrokken waren bij de realisatie van een poppodium.”

Vervolgens: “Haarlemmermeer is bijvoorbeeld géén studentenstad waar je met een eenduidig programma je hele doelgroep kunt bereiken. Nee, Haarlemmermeer is een heel bijzondere gemeente met die 26 kernen en grote diversiteit aan culturen, doelgroepen en interesses. Dat vraagt een heel specifieke, zeg maar écht unieke, benadering. Nogmaals - geen eenvoudige klus, maar wel heel uitdagend.” Waarna hij meteen wijst op de nabijheid van grote steden als Amsterdam en Haarlem met een lange cultuurtraditie. “De grootste concurrent is de trein naar Amsterdam. Daar zullen we het van moeten winnen.”

Met het Poppodium dat nu nog in de steigers staat, wil hij die strijd wel aangaan. “Ik wijs alleen maar even op het grote aantal zalen met hun verschil in grootte. Dat biedt ons de mogelijkheid om op één avond meerdere programma’s aan te bieden voor meerdere doelgroepen. In de ene zaal een workshop multimedia, in de ander een optreden van De Dijk, in weer een andere zaal hiphop voor de jeugd. Terwijl in het café een jazzbandje speelt.”

Het zal, volgens Leon Zwaans, dus vaak voorkomen dat op één avond verschillende leeftijdsgroepen met verschillende muzieksmaken elkaar tegenkomen in één gebouw. “Nogmaals - Podium Duycker is geen opvolger van Artquake maar een compleet nieuwe organisatie. Het Podium gaat wel een programma voor middelbare scholieren aanbieden onder de naam Artquake, dus helemaal verloren gaat die naam niet.”

En tot slot: “Haarlemmermeer heeft al de nodige ervaring op het gebied van muzikale uitingen. Maar met Podium Duycker krijgt de gemeente een professioneel podium met een breed muzikaal programma-aanbod voor een brede doelgroep vanaf 12 jaar en ouder. Daarin is ruimte voor zowel lokaal talent als de nationale top. Muziek krijgt hier echt een groot podium.”

Zie tevens de videobijdrage via http://www.youtube.com/watch?v=dHeBYD7T2tM
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie