Agrariërs fel tegen aanleg ribbels tegen grondgeluid

23 december 2010 om 00:00 Nieuws

Zoals bekend is de luchthaven Schiphol samen met de gemeente en de bewonersvereniging Hoofddorp-Noord al geruime tijd op zoek naar een oplossing voor het lawaai van taxiënde en opstijgende vliegtuigen op de Polderbaan. Eerder dit jaar leek de zogeheten ecobarrier dé oplossing. Schiphol haalde een streep door het plan toen bleek dat de veiligheid niet kon worden gegarandeerd.

Landbouwers bang dat hun gronden waardeloos worden HOOFDDORP - Agrariërs in het gebied ten zuiden van de Polderbaan zijn fel gekant tegen de aanleg van ribbels tegen het grondgeluid van Schiphol. Dat zei hun vertegenwoordiger Pieter Bijlsma vorige week tijdens de raadsvergadering. De agrariërs hadden hun tractoren en andere landbouwvoertuigen meegenomen en voor het raadhuis geparkeerd.

Kort voor de zomer lanceerde de luchthaven een nieuw plan, dat uitgaat van een zone van 60 meter ribbels. Deze worden voor een deel beplant met wilgen en een deel met gras. Dit moet ervoor zorgen dat het grondgeluid wordt ‘verstrooid’. De uiteindelijke opzet is om 10 decibel geluid te reduceren.

Projectleider Eric Linschoten van Schiphol gaf in de gemeenteraad een toelichting. De operatie bestaat uit twee fasen. Er wordt begonnen op grond van Schiphol zelf, op grond van de gemeente en in het gebied Buitenschot. In de tweede fase zijn de particuliere landbouwgronden aan de beurt.

De aanwezige agrariërs maakten duidelijk dat zij niet van plan zijn daar aan mee te werken. Zij hebben inmiddels een bezwaar ingediend bij de gemeente en zijn een rechtszaak gestart. De landbouwers vinden dat het aanbrengen van de ribbels in strijd is met de agrarische bestemming van het gebied. Volgens hen dreigen hun grond bovendien waardeloos te worden. Schiphol is overigens al met de operatie begonnen.

De raad was niet onverdeeld enthousiast over het jongste plan van Schiphol. Telkens wordt een ontwerp aangekondigd als het ei van Columbus, aldus PvdA-fractievoorzitter Tom Horn, maar dat loopt dan weer op niets uit. Zijn VVD-collega Henk Kuipers zei daarop dat je dat alleen kunt onderzoeken door gewoon te beginnen met de aanleg. Er is namelijk in de hele wereld geen vergelijkbare geluidswal als voorbeeld. Als de eerste ribbels zijn gemaakt is het een kwestie van meten door onderzoeksinstituut TNO, aldus Kuipers. Wethouder Michel Bezuijen van Ruimtelijke Ordening vond dat ook.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie